Ushtrime me intensitet të lartë janë të dobishme për njerëzit me sëmundje të arterieve periferikeUshtrime me intensitet të lartë janë të dobishme për njerëzit me sëmundje të arterieve periferike

15:25 09/04/2021

Sëmundja e arterieve periferike (PAD) është një sëmundje e zakonshme e enëve të gjakut të vendosura jashtë zemrës dhe trurit. Shpesh është rezultat i një grumbullimi të përbërë nga kolesterol dhe acide yndyrore në arterie. Kjo kufizon rrjedhën e gjakut në krahë, veshka, stomak dhe këmbë dhe shkakton dhimbje dhe ngërç në këmbë. Por ushtrimi i rregullt është një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar performancën në këmbë tek njerëzit me PAD, sugjeron një studim i ri i botuar në revistën JAMA.

Si ecja mund të ndihmojë njerëzit me sëmundje të arterieve periferike?

Studimi shqyrtoi 305 persona me sëmundje të arterieve periferike në katër qendra të kujdesit shëndetësor. Ata ishin të ndarë në persona që bëjnë ushtrime me intensitet të lartë, persona që bëjnë ushtrime me intensitet të ulët dhe një grup njerëzish që nuk kishin bërë asnjëherë ushtrime. Personave të përfshirë në studim iu kërkua të ecnin deri në 50 minuta në seancë, pesë ditë në javë. Njerëzit në grupin me intensitet të lartë u kërkua të ecnin me një ritëm të shpejtë për të marrë simptoma iskemike të këmbës duke përdorur stërvitje, ndërsa atyre në grupin me intensitet të ulët u kërkua të ecnin me një ritëm të lehtë.

Pasi ndoqën pjesëmarrësit për 12 muaj, studiuesit zbuluan se ecja shkakton dhimbje iskemike të këmbëve dhe korr përfitimet e stërvitjes. Hetuesi kryesor Dr Mary McDermottt, profesor i mjekësisë në Universitetin Northwestern të Shkollës së Mjekësisë Feinberg zbuloi se dhimbja do të zvogëlohet me kalimin e kohës dhe ata përfundimisht do të jenë në gjendje të ecin pa shqetësime. Mund të ndihmojë njerëzit me PAD pasi ushtrimet nxisin rritjen e enëve të reja të vogla të gjakut në muskujt e tyre.

Ushtrimi: Mënyra më e mirë për të ndihmuar njerëzit me PAD

Kur muskujt tuaj ngushtohen çdo herë, ju duhet të ecni për shkak të sëmundjes së arteries periferike, ushtrimet mund të jenë në gjendje të ndihmojnë në një situatë të tillë. Sipas McDermott, është terapia jo-invazive më efektive që mund të ndihmojë njerëzit me PAD. “Pacientët me PAD duhet të këshillohen të ecin me një ritëm që shkakton simptoma iskemike të këmbës në mënyrë që të përfitojnë. /tvklan.alTë ngjashme