Vajzat mbipeshë kanë më shumë gjasa se djemtë obezë për t’u prekur nga sëmundjet e zemrësVajzat mbipeshë kanë më shumë gjasa se djemtë obezë për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës

08:30 14/05/2021

Obeziteti është një faktor rreziku për një numër problemesh potencialisht serioze shëndetësore, përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe disa kancere. Mbipesha e fëmijëve është e lidhur me një rrezik më të lartë të çrregullimeve metabolike, sëmundjeve kardiovaskulare dhe shanseve më të larta të vdekjes së parakohshme dhe aftësisë së kufizuar në moshën e rritur. Fatkeqësisht, prevalenca e mbipeshës midis fëmijëve dhe adoleshentëve është rritur në mënyrë dramatike në të gjithë botën.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se mbi 340 milion fëmijë dhe adoleshentë të moshës 5-19 vjeç ishin mbipeshë në 2016. Deri në 38.2 milion fëmijë nën 5 vjeç ishin mbipeshë në 2019 dhe pothuajse gjysma e këtyre jetonin në Azi. Tani, një studim i ri ka zbuluar se vajzat obeze janë në një rrezik më të lartë për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare në moshën e rritur se djemtë obezë.

Sipas gjetjeve të studimit të botuara në revistën Frontiers in Nutrition, vajzat kanë më shumë gjasa sesa djemtë të zhvillojnë ndryshime metabolike tipike të mbipeshës, siç janë presioni i lartë i gjakut dhe dislipidemi (nivele të tepërta të kolesterolit dhe triglicerideve në gjak). Vajzat obeze treguan një model të ndryshimeve të profilit lipidik që nuk janë parë tek vajzat me peshë normale dhe një tendencë më të lartë për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare në moshën e rritur.

Estefania Simoes, autori i parë i artikullit, tha se vajzat obeze kishin nivele më të larta të triglicerideve dhe LDL, të ashtuquajtur ‘kolesterol i keq’, ndërsa HDL, chole kolesterol i mirë ’, ishte më i ulët se tek vajzat me peshë normale. Sidoqoftë, studiuesit nuk gjetën ndryshime të rëndësishme në profilin lipidik të djemve të trashë nga ai i djemve me peshë normale të përfshirë në studim. Studimi përfshiu 92 adoleshentë nga Brazili.

Obeziteti i fëmijëve lidhet me performancën e dobët njohëse

Një tjetër studim i botuar të hënën në revistën American Association of Heart Journal, ka gjetur një lidhje midis mbipeshës së fëmijëve ndaj performancës së dobët njohëse në mes të viteve ’30 dhe më tej. Hulumtimi që ndoqi rreth 3,600 fëmijë finlandezë gjatë tre dekadave, zbuloi se sa më shumë faktorë të rrezikut kardiovaskular kishte një person nga fëmijëria deri në moshën e rritur, të tilla si mbipesha, presioni i lartë i gjakut dhe nivelet e larta të kolesterolit, aq më të ulta dolën testet e kujtesës dhe të menduarit.

Gjetjet e studimit janë të rëndësishme për zbulimin dhe parandalimin e hershëm, pasi aktualisht nuk ka shërime për Alzheimerin ose shkaqe të tjera kryesore të çmendurisë, vuri në dukje studimi. “Fëmijët që kanë faktorë të pafavorshëm të rrezikut kardiovaskular mund të përfitojnë nga ndërhyrja e hershme dhe modifikimet e jetesës”, tha autori i parë Juuso Hakala, një student doktorature në kardiologjinë parandaluese në Universitetin e Turku në Finlandë, në një deklaratë.

Parandalimi i mbipeshës në fëmijëri

Prindërit mund t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të kapërcejnë mbipesha duke dhënë një shembull të sjelljes së shëndetshme. Këtu janë disa rekomandime nga Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) mbi sjelljet e shëndetshme për fëmijët:

Fëmijët e moshës parashkollore kanë nevojë për rreth tre orë në ditë lojë aktive, ndërsa fëmijët më të rritur duhet të merren me të paktën 60 minuta në ditë aktivitet me intensitet të moderuar deri të fuqishëm.

Për të siguruar kërkesën për kalori për fëmijët, prindërit mund të përfshijnë një shumëllojshmëri perimesh, frutash, arrash, drithërash, qumështore me pak yndyrë ose pa yndyrë, mish dhe peshk. Por kufizoni marrjen e tyre të yndyrnave trans, mishit të përpunuar dhe pijeve të ëmbla.

Kufizoni kohën e ekranit për fëmijët dhe adoleshentët në jo më shumë se një deri në dy orë në ditë.

Fëmijët priren të kopjojnë të rriturit. Nëse ata ju shohin duke ngrënë shëndetshëm, duke bërë një shëtitje ose duke ushtruar, ka të ngjarë të imitojnë dhe kopjojnë këto sjellje dhe t’i ndjekin deri në moshën e rritur. /tvklan.alTë ngjashme