Vështirësi në gëlltitjen e ushqimit? 5 shkaqe serioze që nuk duhet t’i injoroni - Tv Klan

Vështirësi në gëlltitjen e ushqimit? 5 shkaqe serioze që nuk duhet t’i injoroniVështirësi në gëlltitjen e ushqimit? 5 shkaqe serioze që nuk duhet t’i injoroni

19:50 18/08/2021

A keni probleme me gëlltitjen e ushqimit? Një person që ka vështirësi të gëlltisë i referohet vuajtjes nga disfagia – kalimi i ushqimit ose lëngut nga goja në stomak. Disa nga shenjat dhe simptomat e zakonshme të disfagisë përfshijnë ndjenjën e një gunge në fyt, acarim në fyt, ndjesi se diçka është bllokuar në fyt, që kërkon gëlltitje disa herë për të kaluar ushqimin, përjetimin e dhimbjes në fyt ose në gjoks kur gëlltisni.

Çfarë i shkakton problemet e gëlltitjes?

Ka shumë shkaqe të problemeve të gëlltitjes, të cilat nuk duhet t’i injoroni. Çdo vështirësi në gëlltitje mund të tregojë një problem themelor. Ndërsa është më mirë të konsultoheni me mjekun për një diagnozë të duhur të gjendjes tuaj, disa kushte themelore të zakonshme janë si më poshtë:

Çështjet neurologjike

Nervat e dëmtuar ose keqfunksionues mund të shkaktojnë probleme me gëlltitjen pasi nervat luajnë një rol kaq të rëndësishëm në gëlltitjen. Njerëzit që kanë pësuar një goditje ose që kanë çrregullime neurologjike që po përparojnë mund të kenë vështirësi në gëlltitje.

Tiroide

Gjëndra tiroide është një gjëndër në formë fluture që është pjesë e sistemit endokrin. Çështjet e tiroides që e bëjnë atë të zmadhohet mund të shkaktojnë vështirësi në gëlltitje për shkak të vendosjes së saj pranë bazës së qafës tuaj. Sëmundja mund të ndahet në dy pjesë: hipertiroidizëm dhe hipotiroidizëm, prandaj më mirë konsultohuni me mjekun nëse vazhdoni të keni një problem të vazhdueshëm në gëlltitje.

Tumori i fytit

Ushqimi mund të jetë i vështirë për të lëvizur nga goja në stomakun tuaj nëse keni një tumor në fyt. Ju mund të ndiheni sikur diçka është bllokuar në fytin tuaj dhe gëlltitja mund të jetë e dhimbshme. Përveç vështirësisë në gëlltitje, shenjat dhe simptomat e kancerit të fytit përfshijnë ndryshime në zërin tuaj, dhimbje veshi, një gungë ose plagë që nuk shërohet dhe humbje peshe të pavullnetshme. Konsultohuni me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, veçanërisht nëse ato janë të vazhdueshme.

Zbutja e acidit

Një nga shkaqet më të zakonshme të vështirësisë në gëlltitje është zbaticë acidi. Simptomat shfaqen kur përmbajtja e stomakut kthehet në ezofag, duke krijuar simptoma të tilla si urth, siklet në stomak dhe gërvishtje.

Urth

Urthi është një ndjesi e pakëndshme që ndodh kur acidi i stomakut ngrihet në nje vendet ku nuk duhet të jetë, siç është ezofagu dhe goja. Një ndjenjë djegie përhapet në gjoks për shkak të acidit. Shumë njerëz kanë urth për shkak të acarimit nga ushqime ose pije të caktuara. Acidi zakonisht del më lehtë nëse ata shtrihen menjëherë pas ngrënies. /tvklan.al
Të ngjashme