Volkswagen nuk do të punësojë punonjës të rinj në fabrikat kryesore për momentin. Ngrirja e punësimit është pjesë e një programi për ta bërë sërish markën kryesore të prodhuesit të automjeteve më fitimprurëse.

Në luftën e tij për të bërë miliarda kursime, Volkswagen ka dekretuar një ngrirje të përkohshme të punësimit në vendet e tij kryesore. “Për shkak të programeve të vazhdueshme të efikasitetit në Volkswagen AG, punësimet e jashtme do të kufizohen përkohësisht dhe asnjë vend pune nuk do të shpallet për persona të jashtëm”, tha një zëdhënës. Të prekura janë gjashtë qendrat e VW në landet e Saksonisë e Ulët dhe Hessen: Wolfsburg, Hanover, Braunschweig, Salzgitter, Emden dhe Kassel.

Ku po shkojnë grupet gjermane të automobilave?

Masa është motivuar nga programi i planifikuar i efikasitetit, për të cilin marka kryesore Volkswagen ka negociuar me këshillin e punonjësve që nga fillimi i tetorit. Ajo konsiderohet si një rast për rimëkëmbje dhe duhet të përballet me shumë probleme.

Kështu, prodhuesi më i madh i makinave në Evropë i justifikoi rezultatet e tij më të dobëta, ndër të tjera, me kostot e larta si dhe një zhvendosje drejt automjeteve më të lira. VW do të ofrojë automobilë elektrikë më të lirë nga viti 2025. Përveç kësaj, mbyllja e prodhimit të një nënkontraktori për shkak të përmbytjeve në Slloveni ndikoi në tremujorin e tretë.

Në nëntë muajt e parë të vitit 2023, përfitimi i të ardhurave operative të markës bazë ra në 3.4 për qind. Kështu, për 100 euro xhiro kanë mbetur vetëm rreth 3.40 euro fitim ditor operativ. Në të kundërt, një vit më parë, marzhi operativ ishte ende në 4.7 për qind. “Programi i performancës” i shpallur këtë verë synon të ulë kostot e markës kryesore me dhjetë miliardë euro deri në vitin 2026 dhe të rrisë rendimentin në 6.5 për qind.

Ngrirja e punësimeve “e kuptueshme” për këshillin e punonjësve

Këshilli i punonjësve i VW ka treguar mirëkuptim për ngrirjen e punësimeve që sapo është dekretuar. “Duke pasur parasysh përpjekjet e fundit për efikasitet, është e kuptueshme që kompania tani po redukton krijimin e mëtejshëm të vendeve të punës përmes punësimeve të reja edhe më tej, që është rreptësisht e nevojshme”, tha një zëdhënës. “Ne e shohim këtë si një mundësi për të avancuar temën kyçe të transformimit të brendshëm në një mënyrë edhe më të përqendruar në të ardhmen sesa deri tani.”

Zëdhënësi i grupit theksoi se ngrirja e punësimeve nuk kishte të bënte me procedurat e rekrutimit tashmë në zhvillim. Përjashtim ka edhe për detyrat imperative, siç është kryerja e detyrave juridike. Vetëm në tetor VW mohoi një raport se do të shkurtoheshin deri në 4000 vende pune si pjesë e programit të efikasitetit të administratës./DW