Urthi është një simptomë e zbaticës së acidit, e cila ndodh kur acidi i stomakut shtyhet lart në ezofag. Është një gjendje e zakonshme që prek miliona njerëz në të gjithë globin. Mund të përkufizohet si një ndjesi djegieje në gjoks, shoqëruar shpesh me një shije të hidhur në gojën ose fytin tuaj. Më poshtë janë listuar disa ilaçe shtëpiake mund t’ju ndihmojnë ta kapërceni këtë problem.

Xhenxhefili reklamohet si një nga mjetet më të mira për të hequr qafe problemet me tretjen. Karakteristikat antacide dhe karminative në xhenxhefil mund të sigurojnë lehtësim nga problemet e tretjes, siç janë fryrja e stomakut dhe gastriti. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të përzieni pak xhenxhefil në një filxhan me ujë të valë. Lëreni të qëndrojë për 10 minuta dhe pini atë për të hequr qafe aciditetin dhe urthin.

Çaji i kamomilit i lehtë për t’u bërë është një ilaç tjetër efektiv që mund t’ju ​​ndihmojë të hiqni qafe urthin. Pirja e një filxhani të nxehtë me çaj kamomili jep një efekt qetësues që ndihmon ndalimin e djegies në mes të gjoksit tuaj.

Një mënyrë tjetër natyrale për të marrë pak lehtësim është soda e bukës. I njohur gjithashtu si bikarbonat natriumi, ai mund të zvogëlojë simptomat e zbaticës së acidit. Përzieni një lugë çaji pluhur sode buke në një gotë me ujë dhe piheni atë. Mund të ju ndihmojë gjithashtu nëse vuani nga dispepsi, fryrje ose të përzier. Sidoqoftë, duhet të keni kujdes kur konsumoni sodë buke. Gjithashtu, nuk duhet ta konsumoni në stomak të plotë.

Uthulla e mollës (ACV) është gjithashtu një ilaç popullor që disa njerëz e përdorin për të trajtuar urthin. Pirja e uthullës së holluar pas një vakt besohet se neutralizon acidin e stomakut dhe siguron lehtësim nga simptomat e tij.

Aloe vera është një ilaç tradicional i përdorur gjerësisht, i cili është edhe një zgjidhje tjetër për urthin. Merrni një gjethe të freskët të aloe verës dhe nxirrni lëngun e saj. Konsumoni gjysmë filxhani me këtë lëng të paktën gjysmë ore para ngrënies tuaj për të zvogëluar inflamacionin në traktin gastrointestinal. Pini këtë dy herë në ditë për lehtësim.

Disa studime kanë treguar se çamçakëzi zvogëlon aciditetin në ezofag. Ai përmban bikarbonat që duket i efektshëm në trajtimin e urthit dhe simptomave të lidhura me to. Çamçakëzi rrit prodhimin e pështymës dhe ndihmon në pastrimin e ezofagut nga acidi i stomakut. /tvklan.al