Xhafaj, në konferencën e Ministrave të Brendshëm të Ballkanit Perëndimor me BE


Xhafaj, në konferencën e Ministrave të Brendshëm të Ballkanit Perëndimor me BE

14:12 13/09/2018 Vjenë-Ministri i Brendshëm, Fatmir Xhafaj ka marrë pjesë në konferencën e përbashkët të Ministrave të Brendshëm të Ballkanit Perëndimor me BE-në, e organizuar nga Austria, e cila ka presidencën e radhës së BE-së. Në këtë konferencë marrin pjesë, përveç ministrave të Brendshëm ballkanikë edhe vendet pjesë e Konventës për Bashkëpunimit Policor për Evropën Juglindore (PCC SEE). Konferencën e drejtoi Ministri i Brendshëm i Austrisë Herbert Kickl, në cilësinë e kryesisë së radhës të Presidencës së BE-së.

Gjatë konferencës vendet pjesëmarrëse, firmëtare të Konventës për Bashkëpunimit Policor për Evropën Juglindore, nënshkruan

“Marrëveshjen ndërmjet Vendeve Anëtare të Konventës së Bashkëpunimit Policor të Evropës Juglindore për Shkëmbimin e të dhënave të ADN-së, Daktiloskopike dhe Regjistrimit të Automjeteve dhe marrëveshjes së saj zbatuese”

. Ajo bazohet tërësisht në Konventën e Prümit, mbi shkëmbimin e informacioneve për çështje të sigurisë mes vendeve të BE-së, e cila është pjesë e legjislacionit evropian.

Në fjalën e mbajtur në konferencë Ministri Xhafaj, ndër të tjera theksoi se

“Konferenca është rasti i përsosur për të firmosur marrëveshjen mbi shkëmbimin e automatizuar të të dhënave të ADN-së, atyre daktiloskopike, të dhënave të regjistrimit të automjeteve, si dhe marrëveshjen zbatuese që e ndjek. Një impenjim i tillë nga ana e vendeve tona përkatëse shpreh vullnetin tonë të përbashkët për të bashkëpunuar ngushtë në fushën e sigurisë dhe drejtësisë penale”.

Duke folur mbi problemet që ndeshin sot vendet e BE-së dhe ato aspiruese për në BE, z.Xhafaj nënvizoi si sfida terrorizmin, emigracionin e jashtëligjshëm dhe kriminalitetin. Ministri tha se është shumë i rëndësishëm bashkëpunimi mes agjencive ligj zbatuese për t’u përballur dhe luftuar këto fenomene.

“Ministria e Brendshme shqiptare ka propozuar ngritjen e një Qendre Rajonale të Bashkëpunimit Policor, me pjesëmarrjen e gjithë vendeve të Ballkanit Perëndimor. Bashkëpunimi mes nesh ka nevojë për përmirësim dhe përditësim të vazhdueshëm, ndaj nisma për një qendër të tillë ka marrë dhe mbështetjen e plotë dhe publike të Komisionerit Avramopulos,

” nënvizoi Ministri Xhafaj.

Ai më tej falënderoi qeverinë austriake dhe atë gjermane për asistencën teknike e sidomos asistencën logjistike dhe ekspertizën e dhënë nga Policia Federale gjermane për Policinë e Shtetit. Z.Xhafaj tha gjithashtu se ka pasur premtime edhe nga vende të tjera por që pritet të realizohen.

Ministri i Brendshëm ftoi pjesëmarrësit në Konferencë për takimin e ardhshëm, që do të mbahet në Tiranë në datat 4 dhe 5 tetor 2018.

/tvklan.al

Grupi
LAJMET
Të ngjashme

Grupi