Zakonet që mund të dëmtojnë zorrën tuaj


Zakonet që mund të dëmtojnë zorrën tuaj

11:37 03/10/2022

A e dini se ka mbi 5 trilion baktere të pranishme brenda trupit tuaj, shumica e të cilave janë të pranishme vetëm në zorrët tuaja? Zorra është një nga pjesët më të rëndësishme të trupit të njeriut. Është thelbësore të ruhet ekuilibri i duhur i baktereve të mira në zorrë për një shëndet sa më të mirë. Zorrët luajnë disa role shumë të rëndësishme në trup, nga sigurimi i trupit me sasi të mjaftueshme të energjisë deri te balancimi i niveleve hormonale.

Megjithatë, disa aktivitete dhe zakone të përditshme që i bëni edhe pa e kuptuar shpesh mund të rrezikojnë shëndetin e zorrëve tuaja. Këtu përfshihet kryesisht stilin e jetës tuaj të përditshme dhe zakonet dietike.

4 zakone të rrezikshme që mund të dëmtojnë zorrën tuaj

-Aktiviteti fizik

Sipas studimeve, stërvitja në baza ditore mund të ndihmojë në formimin e baktereve të mira në zorrë, duke promovuar kështu shëndetin e zorrëve.

-Mungesa e gjumit

Pagjumësia mund të dëmtojë shëndetin tuaj të përgjithshëm në shumë mënyra. Një nga efektet anësore më të këqija të mungesës së gjumit është shëndeti i dobët i zorrëve. Është e rëndësishme të theksohet se zorra jonë ndjek një ritëm të përditshëm të ngjashëm me cirkadin. Kur nuk flini siç duhet, përfundoni duke prishur orën e trupit tuaj, gjë që mund të ketë efekte të dëmshme jo vetëm në trupin tuaj, por edhe në bakteret e zorrëve.

-Stresi dhe tensioni

Stresi dhe tensioni kontribuojnë në disa komplikime shëndetësore të rrezikshme, një prej të cilave është shëndeti i dobët i zorrëve. Nivelet e larta të stresit mund të pakësojnë popullsinë e baktereve që promovojnë shëndetin e zorrëve tona.

-Konsumimi i tepërt i alkoolit

Konsumimi i lartë i alkoolit mund të ketë disa efekte serioze në shëndetin e stomakut tuaj, duke komprometuar kështu edhe zorrën tuaj!

7 Simptomat paralajmëruese se zorrët tuaja janë në rrezik

Zakonet e mësipërme mund të jenë të dëmshme për shëndetin e zorrëve. Sidoqoftë ju duhet të jeni të informuar për simptomat që shfaqen kur zorra juaj është e pashëndetshme. Kjo do ju ndihmojë të shmangni komplikimet.

-Acarim i stomakut

-Lodhje ose lodhje ekstreme

-Nuk mund të flini siç duhet

-Intolerancë ekstreme ndaj disa ushqimeve

-Dëshira ekstreme për ushqim, kryesisht artikuj me sheqer

-Shtim apo humbje peshe e pashpjegueshme

-Irritime të lëkurës /tvklan.al
Të ngjashme