Zbulimi i një fosili në Izrael ka zbuluar se njerëzit janë larguar nga Afrika shumë më herët se sa është menduar. Shkencëtarët kanë menduar që njerëzit, ose Homo Sapiens e lanë Afrikën rreth 100,000 vjet më parë.

Por fosili i ri i njohur si Misliya-1, i cili është gjetur në një shpellë, vlerësohet të jetë midis 175,000 dhe 200,000 vjeçar, një nga provat më të vjetra për njerëzit modernë të gjetur jashtë Afrikës.  

Duke e quajtur atë një “zbulim emocionues”, profesor Rolf Quam, një antropolog në Universitetin Binghamton dhe bashkëautor i studimit tha:

“Ai siguron dëshminë më të qartë se paraardhësit tanë migruan për herë të parë nga Afrika shumë më herët se ne që më parë besuam”.

Profesori Izrael Hershkovitz, një antropolog në Universitetin e Tel Aviv, i cili drejtoi studimin e botuar në revistën Science, shtoi: “

Kjo ndryshon gjithë konceptin e evolucionit modern njerëzor

”.

Gjetja e re është gjithashtu në përputhje me studimet gjenetike, të cilat më parë kanë sugjeruar mundësinë që njerëzit modernë janë shpërndarë nga Afrika rreth 220,000 vjet më parë.

Profesor Quam tha se kjo do të thoshte se njerëzit modernë kishin mundësi të mjaftueshme për të bashkëvepruar me lloje të tjera të njerëzve të lashtë.

“Kjo gjithashtu do të thotë se njerëzit modernë potencialisht po bashkëvepronin gjatë një periudhe më të gjatë kohore me grupet e tjera njerëzore arkaike, duke ofruar më shumë mundësi për shkëmbime kulturore dhe biologjike”,

tha ai.

Përveç fosileve, arkeologët kanë zbuluar gurë afër formësimit të njerëzve në një mënyrë të sofistikuar të njohur si teknikë Levallois.

Këto prova arkeologjike tregojnë se këta kolonët e hershëm të Lindjes së Mesme ishin gjuetarë të aftë për kafshë të mëdha.

Quam vuri në dukje metodat rigoroze që hulumtuesit kishin aplikuar për mostrën Misliya në mënyrë që të konfirmonte saktësinë e datës së tyre.

Duke u përhapur nga Afrika, njerëzit po silleshin sikur kafshët e tjera që migronin në kërkim të burimeve, shtoi ai.

“Ne dimë që shumë lloje të kafshëve po e bënin këtë, duke ndjekur burimet ushqimore dhe duke lëvizur si reagim ndaj ndryshimeve klimatike mjedisore”

, tha ai.

“Kjo është pikërisht ajo që njerëzit e hershëm kanë bërë

”./tvklan.al