Klan NewsKlan NewsKlan PlusKlan PlusKlan RadioKlan RadioKlan MusicKlan MusicKlani ImKlani Im

Sociale

Hendeku gjinor/ Linda Rama: Dhuna online është shfaqur në jetën tonë si një e përditshme

Hendeku gjinor/ Linda Rama: Dhuna online është shfaqur në jetën tonë si një e përditshme

Ditën e sotme është duke u zhvilluar takimi i Rrjetit Parlamentar “Gratë të Lira nga Dhuna” dhe i Komisionit për Barazi dhe Mos-Diskriminim i Këshillit të Europës, organizuar nga Kuvendi i Shqipërisë, në bashkëpunim me AP të KiE. E pranishme në këtë aktivitet është edhe bashkëshortja e kryeministrit të vendit, Linda Rama, e cila në...

Qershor 5, 2024
Lindshmëria vijon rënien/ INSTAT: 6.8% më pak në 3 muajt e parë të 2024

Lindshmëria vijon rënien/ INSTAT: 6.8% më pak në 3 muajt e parë të 2024

Numri i lindjeve ra edhe në muajt e parë të 2024-ës. Të dhënat INSTAT tregojnë se për tremujorin e parë të këtij viti ka pasur 5.056 lindje, duke shënuar një rënie me 6,8 %, krahasuar me tremujorin e parë 2023. Ky është niveli më i ulët i lindjeve i të paktën 10 viteve të fundit....

Maj 14, 2024
Rriten rastet e të miturve në konflikt me ligjin

Rriten rastet e të miturve në konflikt me ligjin

“Të miturit po përfshihen gjithnjë e më shumë në konflikt me ligjin. Të dhënat zyrtare tregojnë se në vitin 2023 janë regjistruar më shumë procedime penale se në vitin 2022. Konflikte mes bashkëmoshatarëve e që më pas përfundojnë në konfrontim fizik janë regjistruar si vepër penale, por nuk mungojnë edhe rastet kur të miturit shfrytëzohen...

Maj 6, 2024
45% e 15-vjeçarëve meshkuj në Shqipëri konsumojnë alkool

45% e 15-vjeçarëve meshkuj në Shqipëri konsumojnë alkool

Prevalenca e konsumit të alkoolit tek adoleshentët në shqipëri ka ardhur në ulje nga viti 2014, por sërish ajo mbetet e lartë tek 15-vjeçarët. Sipas studimit të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për sjelljen shëndetësore të fëmijëve të moshës shkollore, vihet re se afro gjysma e djemve 15-vjeçarë rezultojnë se kanë konsumuar alkool. Konkretisht,...

Prill 26, 2024
9% e popullsisë jeton me ndihmë ekonomike

9% e popullsisë jeton me ndihmë ekonomike

Më të prekura Elbasani, Dibra, Korça e Kukësi Në Shqipëri, 9% e popullsisë rezulton përfituese e ndihmës ekonomike. 70% e tyre janë të vendosur në zonat rurale të qarqeve Elbasan, Dibër, Korçë dhe Kukës. Të dhënat zyrtare tregojnë se janë mbi 226 mijë persona, të cilët jetojnë me të ardhura vetëm nga ndihma ekonomike. “75%...

Prill 1, 2024
OBSH: 1 në 3 gra preket nga dhuna/ Luarasi: Denoncimet në rritje dhe në Shqipëri

OBSH: 1 në 3 gra preket nga dhuna/ Luarasi: Denoncimet në rritje dhe në Shqipëri

1 në tre gra po preken nga dhuna në botë. Edhe në Shqipëri, ekspertët thonë se nga viti në vit po rriten rastet e denoncimeve nga gratë e dhunuara. Aktualisht, 5 % e grave në Shqipëri rezultojnë të dhunuara nga partnerët tyre. Iris Luarasi: Çdo vit ne marrim një numër më të madh telefonatash kur...

Mars 31, 2024
INSTAT: 22% e të rinjve janë të papunë

INSTAT: 22% e të rinjve janë të papunë

“1.4% të papunë të dekurajuar“ Pavarësisht kërkesave të tregut për punonjës, sërish papunësia tek të rinjtë është rritur. 22% e të rinjve shqiptarë nga 15-29 vjeç rezultuan të papunë në tremujorin e fundit të 2023-it. Kjo është përqindja më e lartë e 5 viteve të fundit. Sipas të dhënave të INSTAT, në krahasim me të...

Mars 12, 2024
Të rinjtë dhe vajzat po lënë fshatin për qytetin

Të rinjtë dhe vajzat po lënë fshatin për qytetin

Dibra, Gjirokastra dhe Kukësi, me rënien më të madhe 15 mijë banorë janë zhvendosur brenda vendit gjatë vitit 2022. Të dhënat e ministrisë së Brendshme zbulojnë se Dibra, Gjirokastra dhe Kukësi janë tre qarqet që po vuajnë më së shumti nga migracioni i brendshëm. Numrin me të lartë të banorëve të zhvendosur e mban viti...

Shkurt 18, 2024
Puna në të zezë, shumica me pagë të ulët/ OECD: 75% e punonjësve informalë janë të varfër

Puna në të zezë, shumica me pagë të ulët/ OECD: 75% e punonjësve informalë janë të varfër

Informaliteti në tregun e punës në Shqipëri është më i përhapur tek punonjësit me paga të ulëta. Një studim i OECD-së (Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik) nxjerr në pah se rreth 60% e të punësuarve informalë ne vend kanë të ardhura të ulëta, 20% të ardhura të mesme dhe 20 % të ardhura të...

Janar 31, 2024
Shqiptarët bëhen “kurnacë”/ Indeksi global: Në vitin 2023, Shqipëria humbi 27 vende në bujari

Shqiptarët bëhen “kurnacë”/ Indeksi global: Në vitin 2023, Shqipëria humbi 27 vende në bujari

Ndonëse bujaria konsiderohet si një nga elementët identifikues të shqiptarëve ndër shekuj, të dhënat e Indeksit Global të Bujarisë tregojnë të kundërtën. Raporti i Fondacionit të Ndihmës dhe Bamirësisë për vitin 2023 e rendit Shqipërinë ndër vendet e fundit në Europë dhe në botë sa i përket bujarisë. Sociologia Entela Binjaku thotë se kjo rënie...

Janar 19, 2024