Kur votuesit të shkojnë në qendrat e votimit në një qytet anglez muajin tjetër, ata do të kenë mundësinë të zgjedhin atë që po atribuohet si ligjvënësi i parë në botë i krijuar me inteligjencën artificiale.

Biznesmeni Steve Endacott është në mesin e qindra kandidatëve që konkurrojnë për t’u bërë anëtar i parlamentit në zgjedhjet kombëtare të Britanisë së 4 korrikut, përveçse ndryshe nga të tjerët, fytyra në fletëpalosjen e tij të fushatës nuk është 59-vjeçari, por një prototip i krijuar nga AI.

“AI Steve”, i përfaqësuar nga biznesmeni i Sussex-it, Steve Endacott, do të shfaqet në fletëvotim së bashku me kandidatët jo të AI që konkurrojnë për të përfaqësuar zgjedhësit në zonën e Brighton Pavilion, një qytet në bregdetin jugor të Anglisë.

Nëse ai do të ketë sukses për të bindur votuesit kjo do t’i jepte botës ligjvënësin e parë të krijuar me inteligjencën artificiale. Endacott është kryetari i Neural Voice, një kompani që krijon asistentë zëri të personalizuar për bizneset në formën e një avatari AI. Teknologjia e Neural Voice qëndron pas AI Steve, një nga shtatë personazhet që kompania krijoi për të shfaqur teknologjinë. Ai tha se ideja është që të përdoret AI për të krijuar një politikan që është gjithmonë pranë për të biseduar me votuesit dhe që mund të marrë në konsideratë pikëpamjet e tyre.

“Unë mendoj se Britania do të jetë një vend më i mirë. Të kemi politikanë të kontrolluar dhe influencuar dhe në kontakt të drejtpërdrejtë me të gjithë votuesit e tyre do të thotë se ne kemi politika më të mira për njerëzit. Ky është pikërisht qëllimi ynë. Ky është pikërisht ajo që ne e shohim si të ardhme, qoftë si Partia Laburiste apo Konservatore, duke përdorur teknologjinë tonë duke punuar.”

Prototipi angazhohet në kohë reale me vendasit për tema që variojnë nga të drejtat e LGBTQ dhe strehimi, deri te mbledhja e koshave dhe emigrimi. Më pas paraqet idetë e politikave përpara se t’u kërkojë atyre sugjerimet e tyre.

Eona Johnston, 23 vjeç, nga Brighton një punonjëse për një organizatë bamirëse shprehet se “AI Steve” në plan të parë duket ideale, por dëshiron të shohë prova për efikasitetin dhe besueshmërinë.

“Unë mendoj se ne po përdorim AI në kaq shumë fusha, në punë, ndërveprime sociale, pse të mos e vendosim atë në politikë? Por si do ta bënim? Nuk duhet të mbyllemi para kësaj ideje.”

Njerëzit mund t’i bëjnë pyetje ‘AI Steve’ ose të ndajnë mendimet e tyre mbi politikat e Endacott në faqe e saj të internetit, gjatë së cilës një model i madh gjuhësor do të japë përgjigje me zë dhe tekst bazuar në një bazë të dhënash informacioni rreth politikave të partisë së tij.

Nëse ai nuk ka një politikë për një çështje të caktuar të ngritur, AI do të kryejë disa kërkime në internet përpara se të bindë votuesin që t’a zgjedhë. Në daljen e tij të dytë në zgjedhje pas humbjes në ato për këshillin vendor në 2022, Endacott do të fliste me votuesit gjatë gjithë kohës dhe do të formulonte politika, të cilat më pas do t’i parashtroheshin një grupi prej 500 verifikuesish.

“Edhe kur krijohet një politikë, ajo duhet të kapërcejë vërtetuesit. Askush nuk mund t’i hakojë. Pra, ne jemi shumë të vetëdijshëm për sigurinë dhe besojmë se kemi siguri të rreptë, për shkak të një kërcënimi kombëtar si Kina dhe Rusia. Unë prirem të them se askush nuk mund t’i hakonte lehtë votuesit dhe ne u përpoqëm shumë për t’u siguruar që t’i mbajmë këmbët tona në tokë.”

Jo të gjithë e kanë marrë me kaq dashamirësi ‘AI ​​Steve’, teksa bota flet për kërcënimet me vdekje që drejtohen ndaj teknologjisë.

“Ne kemi pasur kërcënime me vdekje, kështu që unë do të thosha se kjo është përgjigja më e keqe. Jo fizikisht në fytyrën time, por mbi emrat anonimë, si kurrë më parë. Por kjo ndodh. Ju duhet ta pranoni këtë si një politikan.”

Shumica e vendasve janë shprehur se nuk kanë dëshirë të votonin për një kandidat për AI, por e shikojnë krijimin e këtij avatari si një diçka mjaft interesantë për të zhvilluar disa biseda të rëndësishme siç është përdorimi i inteligjencës artificiale  në politikë.

“Po, është shumë e çuditshme. Është vërtet diçka e re dhe është mirë të shohësh ndonjë risi, mendoj dhe ka më shumë gjasa të godasë tek njerëzit e moshës sime.”

“Ndoshta të mbështesë LBGT, të pastrehët, ndoshta të rinjtë. Unë mendoj se ka shumë të rinj që dëbohen nga shtëpitë e tyre për shkak të seksualitetit ose identitetit të tyre gjinor. Unë mendoj se njerëzit nuk duhet të jenë në rrugë për shkak të seksualitetit të tyre dhe kështu që duhet të ketë më shumë mbështetje për këtë dhe mos i lini njerëzit të dalin në rrugë për shkak të atyre që janë.”

Ndërsa AI ka qenë në përdorim për dekada, rritja e shpejtë e ChatGPT që nga fillimi i tij në 2022 ka bërë që shumë figura botërore me ndikim, nga Papa Françesku te Elon Musk, që kërkojnë për një mbikëqyrje më të rreptë ndaj inteligjencës artificiale.

Steve Endacott e përshkruan veten si një centralist që lidhet jo plotësisht, me Partinë e Gjelbër. Ai tha se nuk po përdor avatarin e AI për të nxitur interesat e tij të biznesit, pasi thotë se mban më pak se 10% të aksioneve në Neural River, platforma pas AI Steve. Motivimi i tij kryesor, tha ai, është të shtyjë qeverinë që të miratojë ndryshime për të ulur emetimet e karbonit pavarësisht nëse kjo do të thotë të kandidojë për poste rasti më i keq të bëhet një ndikues politik. 

Megjithëse koncepti i një politikani të AI mund të duket i çuditshëm për disa dhe shqetësues për të tjerët, Endacott tha se dëshiron të bëjë të qartë se platforma e tij nuk është shaka. Ai kundërshton premisën se AI po zëvendëson një politikan njeri në vend të kësaj këmbëngul se qëllimi është të sjellë më shumë njerëz në politikë.

Klan News