Tabela e reklamës pengonte makina e kalimtarë, ja ç’ndodhi

Dy ditë më parë transmetuam një tabelë reklame në një nga rrugët e Tiranës, që pengonte kalimtarët të shihnin automjetet dhe makinat për të parë këmbësorët.

Të nesërmen e transmetimit punonjësit e IMT-së kanë hequr reklamën e rrugës, duke liruar fushëpamjen te vijat e bardha për banorët e kryeqytetit.

Thirrja e 18 vjeçarit të paralizuar e braktisur nga prindërit, një vit pa u larë

 “Stop” ishte në lagjen “Visarjon Xhuvani” Elbasan, në familjen Buda. Grigor Buda, është gjyshi i 18-vjeçarit, Nino Buda që është i paralizuar.

Prej 4 vitesh të riut i janë ndarë prindërit, të cilët kanë krijuar familje të reja, duke e lënë Ninon te gjyshërit.


“E kanë braktisur, secili ka krijuar familjen e vet. Unë jam gjyshi nga ana e mamit.Me gjyq fëmijën ia dhanë të ëmës që quhet Klodiana Buda, ndërsa babai, Saimir Ashiku. Babai ka familje tjetër, kjo familje tjetër. Të dy janë me familje të rregullt dhe është braktisur fëmija e kanë lënë tek ne”, tha ai.

Gjyshi tregon ndër të tjera se herë pas here Ninon e takon i ati, ndërsa vajza së fundmi nuk vjen më ta shikojë pasi nuk është në gjendje që ta mbajë djalin.  

Grigori thotë se Nino ka një vit pa u larë, pasi ai dhe e shoqja janë të vjetër e nuk e ngrenë dot.

“E mori në fillim fëmijën dhe filloi fëmija që të rrijë atje bashkë me ata. Atje ishte në kat të 6, këta vuanin për ta ngritur e për ta çuar. Ngaqë e trajtonin keq fëmijën, e rrihte e bënte ky mori të atin në telefon. I tha bab mos më le më këtu se unë këtu po vdes. E mori i ati. Nuk e mbante dot se nuk e donte ajo tjetra. Thoshte ku e ka nënën e vet, pse ta mbaj unë”, tha gjyshi.

“Mua nuk më do nëna ime”, tha 18-vjeçari.

18-vjeçari merr 250 mijë Lekë Kemp dhe 150 mijë Lekë i merr gjyshi për kujdestarinë. Grigori tregon, se Ninon e kanë operuar nga sytë, ai ka probleme me mushkërinë, dhëmbët, por për të nuk kujdeset askush.

“Të ardhurat tona si familje janë pensioni i çunit, Kempi, 400 mijë lekë. Nino thotë mushkëritë më dhembin, gjoksi më dhemb, e kam çuar atje. Ja tani sa mbaroi ca gjilpëra me 5 mijë e ca lekë copën. 10 copë gjilpëra. Ca i mori infermierja që erdhi këtu që ia bëri. Sytë i ka operuar nga 1 milion e gjysmë, pampersa e të gjithë gjërat që do. Kështu që… Të ardhurat e tjera janë 200 mijë pensioni im dhe 95 mijë që merr ime shoqe. Nuk kemi probleme me ujë e me drita që të jemi familje që nuk i kemi paguar”, tha gjyshi.

Vetë 18-vjeçari kërkonte të rrijë me të ëmën, por kur ishte me të iku për pak ditë pasi ajo i vuri dorë. Më pas shkoi te babai, gruaja e të cilit nuk pranoi ta mbante, ndaj përfundoi te gjyshërit.

Nino: Nuk më mbajnë dot gjyshërit. Unë i du shumë, e ata më duan shumë, por nuk më mbajnë dot. Kam 1 vit pa u larë. Me napë, me peshqir. Nuk kanë fuqi. Dhëmbët i kam copë. Nuk haj dot bukë. Nuk më merr njeri përsipër. Nga mushkëritë nuk marr dot frymë. Dua të sistemohem te mami im.

Gazetarja: Unë si Stop do ta bëj përpjekjen, por nëse është e pamundur kjo pjesë, ku mund ta sistemojmë Ninon?

Nino: Ku të jetë më e mira për mua, me ndonjë qendër.

Gjyshi tregon se Ninos kanë nisur t’i prishen dhëmbët, por dentistët në Elbasan nuk e kanë marrë përsipër.

Për çështjen e 18-vjeçarit të braktisur nga prindërit, Nino Buda, “Stop” takoi të ëmën e Ninos, Klodiana Buda me bashkëshortin e saj të ri.

Ajo thotë, se nuk është e aftë ta mbajë djalin pasi ka probleme të shëndetit mendor dhe mund t’i bëjë keq. Sipas saj, i biri duhet të shkojë në një qendër rezidenciale.

Klodiana Buda: Fëmijën e ruaj nga vetja ime.

Gazetarja: Pse? Sepse më thanë që e ke dhunuar?

Klodiana Buda: Po. Nuk e kam dhunuar unë. Më ka dhunuar ai mua. Më ka kafshuar. Më ka thënë lloj-lloj llafesh. Kam hequr situatë të keqe. Kam qenë e sëmurë. Pija ilaçe me grushte dhe tani kështu jam.

Gazetarja: Me vendim gjykate e ke ti fëmijën në kujdestari.

Klodiana Buda: Fëmija është 18 vjeç, mbush 19 në Shtator. Nuk kam ku ta çoj. Kam krijuar jetën time.

Gazetarja: Nuk e mban dot tek familja e re që je?

Klodiana Buda: Vetë nuk e mbaj dot. Nuk jam e aftë.

Gazetarja: Nuk do bashkëshorti?

Klodiana Buda: Nuk do. Dhe unë nuk jam e aftë. Fëmija do yzmet, unë nuk jam e aftë për veten time. Nuk jam sepse kam kaluar shumë keq dhe jam me depresion dhe me ilaçe. Nuk mundem dot sepse nëse ndodh diçka tjetër kush e merr përsipër. E kupton që e ruaj nga vetja. Unë që kam arritur deri këtu e mbroj nga vetja ime në radhë të parë. Pse të arrij unë deri atje ta kem peng. Unë, ose ai mua.

Gazetarja: Prindërit e tu janë të pafuqishëm. Ke informacion që Nino ka 1 vit pa u larë?

Klodiana Buda: Unë kam vajtur sa herë më kanë kërkuar. Mua më përzejnë, sillen keq.

Gazetarja: Keni mundësi ta mbani apo jo se ai do të rrijë me ju.

Bashkëshorti: Jo nuk ka mundësi.

“Stop” u interesua në Bashkinë e Elbasanit, ku drejtoresha Eltiona Kolla tha se Elbasani nuk ka qendra rezidenciale, por ajo do të interesohet që ta sistemojë me Shërbimin social sa më afër.

“Qyteti ynë nuk ka qendër rezidenciale. Nuk është i vetmi Elbasani. Ne jemi duke lobuar dhe duke e diskutuar dhe ngritur këtë çështje edhe më lart si në ministrinë përkatëse. Ne do marrim masa të menjëhershme që të lidhemi me Shërbimin Social Shtetëror Rajonal Elbasan për ta akomoduar në një qendër përkujdesjeje rezidenciale në një nga qytetet që ne do gjejmë hapësira dhe do ketë vend për ta akomoduar”, tha ajo.

Me 5 punonjës të Bashkisë Elbasan, “Stop” shkoi në shtëpinë e Ninos, ku gjyshërit plotësojnë dokumentacionin dhe pranojnë, që nipi të sistemohet në një qendër rezidenciale në Tiranë.

2 vjet pa u publikuar, abuzimi me listën e ilaçeve të rimbursueshme

Lista e barnave të rimbursueshme dhe e pajisjeve mjekësore është një nga paketat e rëndësishme, që financohen nga Fondi i Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor. 

Skema e ilaçeve të rimbursuara është një ndihmë për shumë kategori, sidomos për pensionistët. Por funksionimi le shumë për të dëshiruar. Për shkak të marrëdhënieve klienteliste, Lista e Rimbursimit të Barnave ka dy vite që nuk është publikuar edhe pse duhet të bëhet çdo vit.


Mosndryshimi i kësaj liste bën që vetëm një medikament të rimbursohet, duke krijuar kështu monopol në këtë treg. Rezulton se kompania Delta Farma është e përkëdhelura e Ministrisë së Shëndetësisë.

Për shembull Xarelto 15-20 mg nga kompania Bayer, me distributor Delta Farma, është regjistruar në listën e rimbursimit dhe çmimi për një kuti është 35.44 euro.

Për një vit, Fondi ka rimbursuar 100 000 kuti Xarelto. Por, nëse do të ishte rifreskuar lista e rimbursimit, në treg do të kishte edhe alternativa të Xareltos, ku më i liri, kushton 14.2 Euro. Në këtë mënyrë buxhetit të shtetit do t’i ishin kursyer 2.5 milionë Euro në vit vetëm me këtë medikament. /tvklan.al