Presidenti amerikan i quajti gënjeshtra pretendimet e Trump se zgjedhjet e 2020 janë manipuluar

Në një fjalim nga Filadelfia, presidenti amerikan Joe Biden u shpreh se  ruajtja e të drejtave të votimit është test i kohës.

Biden tha se shumë shpejt do të miratohet edhe legjislacioni i të drejtave të votimit, i cili ka ngecur në Kongres për shkak të kundërshtimit të Partisë Republikane.

“Grupet e të drejtave civile dhe organizata të tjera kanë njoftuar planet e tyre për të qëndruar vigjilentë dhe për të sfiduar këto ligje të neveritshme në gjykata. Në Teksas, për shembull, legjislatura shtetërore e udhëhequr nga Republikanët dëshiron të lejojë vëzhguesit e sondazheve të frikësojnë votuesit. Ata duan t’ia  bëjnë aq të vështirë dhe të papërshtatshme në mënyrë që njerëzit të mos votojnë fare. Për këtë bëhet fjalë”, është shprehur Biden.

Sipas Shtëpisë së Bardhë dhe demokratëve të Kongresit, republikanët po përdorin legjislaturat e shteteve për të kufizuar të drejtat e votimit në të gjithë vendin, nën mbulimin e rritjes së sigurisë së zgjedhjeve.

Biden vuri në shënjestër Trump për pretendime të rreme se zgjedhjet e vitit 2020 ishin vjedhur nga ish-presidenti republikan përmes mashtrimit të gjerë të votimit. “Gënjeshtra e madhe është vetëm ajo: një gënjeshtër e madhe”, tha Biden, duke iu referuar pretendimeve të pabazuara të zgjedhjeve nga Trump dhe mbështetësit e tij.

Sipas Qendrës Brennan për Drejtësi në Shkollën e Drejtësisë të Universitetit të Nju Jorkut, të paktën 17 shtete këtë vit kanë miratuar ligje që kufizojnë hyrjen në votim. Demokratët i kanë kundërshtuar këto kufizime, të cilat kritikët kanë thënë se u drejtohen votuesve me ngjyrë  dhe hispanik të cilët kanë ndihmuar në zgjedhjen e demokratëve. Shumë republikanë kanë justifikuar kufizimet e reja si një mjet për të luftuar mashtrimin e votuesve, një fenomen që ekspertët e zgjedhjeve kanë thënë se është i rrallë në Shtetet e Bashkuara.

Klan News