Parlamenti britanik miratoi një plan të diskutueshëm për të deportuar azilkërkuesit në Ruandë pas një përballje që përfundoi mes kundërshtimeve të shumta.

Plani Ruanda zgjidhi pengesën e tij përfundimtare kur Dhoma e Lordëve e cila e kishte kthyer në mënyrë të përsëritur legjislacionin, por këtë herë ra dakord të mos bënte asnjë ndryshim të mëtejshëm. Ligjvënësit në Dhomën e Komunave kishin hedhur poshtë dy amendamentet e bëra në Dhomën e Lordëve javën e kaluar.

Disa orë para votimit, kryeministri britanik Rishi Sunak tha se fluturimet e dëbimit do të fillojnë në muajt e ardhshëm. “Ne jemi gati, planet janë në vend dhe këto fluturime do të kryen, çfarëdo që të ndodhë,” tha Sunak në një konferencë për shtyp. Ai e quajti miratimin e projektligjit të Ruandës jo vetëm një hap përpara, por një ndryshim thelbësor në ekuacionin global mbi migracionin.

Por sekretarja e Brendshme, Yvette Cooper e quajti planin e Ruandës një mashtrim jashtëzakonisht të shtrenjtë. Organizatat bamirëse kanë goditur gjithashtu skemën, me grupet e të të drejtave të njeriut që e përshkruajnë atë si një shkelje të ligjit ndërkombëtar. Planet e qeverisë janë penguar që nga nëntori i vitit të kaluar, kur Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar vendosi unanimisht se skema e Ruandës ishte e paligjshme.

Pas kaq shumë pengesave, miratimi i projektligjit ishte një fitore politike për kryeministrin. Me mbylljen e zgjedhjeve të përgjithshme, Sunak-ut nuk i duhet shumë kohë për të provuar se plani i tij do të funksionojë. Pëlqimi mbretëror pritet të jepet nga Mbreti Charles në ditët në vijim, duke e miratuar zyrtarisht projektligjin në ligj.

Ideja për të dërguar emigrantë në Ruandë u prezantua për herë të parë nga ish-kryeministri Boris Johnson në vitin 2022, por kundërshtimet ligjore kanë penguar çdo fluturim të vazhdojë. Plani për të dëbuar azilkërkuesit, të cilët ikin nga konflikti, varfëria dhe moti gjithnjë e më ekstrem, pritet t’i kushtojë vendit 540 milionë £ për të dërguar vetëm 300 personat e parë në Ruanda.

Klan News