Ministria e Financave

 • Monopolet, korrupsioni dhe informaliteti pengojnë investimet

  Monopolet, korrupsioni, burokracitë dhe informaliteti janë 4 problemet më të mëdha që kanë investitorët e huaj në Shqipëri. Shoqata e Investitorëve të Huaj ka publikuar vëzhgimet e të bërit biznes në vitin 2019, ku për 6 muajt e parë të këtij viti, bizneset e huaja në Shqipëri e shohin...
 • Ligji për Korporatën e Investimeve

  Ministria e Financave ka vendosur që të reflektojë rekomandimet e dhëna nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore në projektligjin e miratuar në Këshillin e Ministrave dy javë më parë, për krijimin e Korporatës Shtetërore të Investimeve. Ministrja e Financave dhe Ekonomisë Anila Denaj tha se aktualisht ekspertët janë...
 • Ulja e TVSH-së për fermerët, Denaj kundër ndryshimeve në ligj

  Ministria e Financave nuk do të tërhiqet nga ligji i miratuar në fund të vitit 2018-ë për të ulur rimbursimin e tatimit mbi vlerën e shtuar për fermerët nga 20 në 6%. Ministrja Anila Denaj tha se është shpejt për të kuptuar efektet që ka dhënë paketa fiskale e...
 • Fermerët kërkojnë rimbursim të plotë të TVSH-së

  Grumbulluesit paralajmëruan një ditë më parë se do të blejnë më lirë qumështin nga fermerët, pas uljes së vlerës së tatimit mbi vlerën e shtuar që u rimbursohet nga qeveria. Por blegtorët në fshatin Vajkan të Fierit thonë se ky vendim do t’i çojë ata drejt falimentit, pasi me...
 • Asetet kriminale, jo më në dorë të gjykatave

  Qeveria ka vendosur që mos e lerë më në dorë të gjykatave administrimin e aseteve që konfiskohen nga krimi i organizuar. Një projektligj i firmosur nga ministrja e Financave Anila Denaj, tashmë i jep të drejtë Agjencisë së Administrimit të Pasurive të Sekuestruara dhe Konfiskuara që të marrë në...
 • Arben Ahmetaj bën bilancin e 2018-ës

  Në mbyllje të detyrës si ministër i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj u shfaq përpara mediave duke bërë bilancin e dikasterit të drejtuar prej tij përgjatë vitit që lamë pas, duke e cilësuar 2018-ën të suksesshëm në përmbushjen e reformave. “Kemi rritjen më të lartë ekonomike në rajon, 4.5%,...
 • Buxheti 2018 do të ndryshojë sërish

  Goditja e të ardhurave në arkën e shtetit nga rënia e Euros do të detyrojë qeverinë që të ndryshojë për herë të dytë buxhetin e këtij viti. Burime pranë Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë thonë se në muajin Dhjetor parashikohen që të bëhen disa rregullime në kahun e të...
 • Propozohet tatim 1.5% për pagat e ulta

  Kërkesës së Komisionit të Ekonomisë dhe Financave për të përjashtuar nga tatimi i të ardhurave personale pagën deri në 40 mijë Lekë, nga 30 mijë Lekë që është sot niveli i rrogës që nuk tatohet, ministri i Financave dhe Ekonomisë  iu përgjigj me një tjetër propozim: ose shtrirjen e...
 • Ahmetaj “shkund” bashkitë

  Nga 1 Janari i vitit 2019 të gjitha bashkitë  do të duhet të jenë gati për të nisur arkëtimin e taksës së pronës  sipas metodologjisë së re. Periudha tranzitore e lënë nga Ministria e Financave për pushtetin lokal është në limitet e saj dhe paralajmërimi i radhës erdhi nga...
 • Financat do të ulin me 30% çmimet e përmbaruesve

  Ministria e Financave është duke punuar për të ndryshuar sërish nivelin e tarifave të përmbaruesve gjyqësorë privatë. Pas pezullimit të vendimit të Gushtit të këtij viti nga Gjykata Administrative e Apelit, vendim i cili ulte 2 deri në 4 herë tarifat përmbarimore për ekzekutimin e borxheve të këqija në...
 • Ministria e Financave: Jo më vepra publike me PPP

  Këshilli i Ministrave rekomandon që të mos lejohen më propozime për vepra në partneritet publik-privat të cilat do të krijojë kosto të drejtpërdrejta apo të tërthorta për buxhetin e shtetit. Kërcënimet më të mëdha për pagesat që do të duhet të bëjë buxheti nga kompanitë që kanë marrë koncesione,...
 • Protestë për pagesën në parkingun e QSUT-së

  Nëse keni rastisur që ndonjëherë të hyni në territorin e Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza” sigurisht që ju është dashur të paguani një tarifë parkimi. Me një shkresë zyrtare drejtuar subjektit përpara një jave, Ministria e Financave bën me dije prishjen e kontratës me firmën koncesionare “STEOLB” për arsyet...
 • Qeveria kërkon uljen e borxhit publik

  Qeveria ka vendosur të ulë më tej nivelin e borxhit publik. Në analizën 6-mujore të buxhetit të shtetit, financat planifikojnë që stoku total i borxhit të bjerë me 0.5% të prodhimit kombëtar, shifër që në i korrespondon një shumë prej rreth 200 milionë eurosh. Në buxhetin fillestar të miratuar...
 • Taksa e pronës do të paguhet në faturën e dritave

  Përveç luftës me institucionin e presidentit për kthimin e ligjit të tatimit mbi të ardhurat, Ministra e Financave dhe Ekonomisë tashmë ka përballë edhe një betejë me bashkitë. Çështja e shtyrjes në kohë të mbledhjes së taksës së pronës sipas metodologjisë së re, e cila duhet të zbatohej që...
 • PD reagon për ligjin e tatimit të lojërave të fatit

  Pas kthimit nga ana e presidentit për rishqyrtim në parlament të ligjit për tatimin mbi të ardhurat, që parashikon unifikimin e detyrimeve tatimore për lojërat e fatit ka reaguar edhe Partia Demokratike.  Opozita thotë se përmes këtij ligji qeveria favorizon një kompani të vetme.  “Ndryshimet ligjore favorizojnë Lotarinë Kombëtare,...
 • 30 milionë Dollarë bonus për pensionistët

  30 milionë dollarë bonus vjetor për pensionistët miratoi qeveria me ndryshimet e pasyruara në aktin normativ për ndryshimin e buxhetit. Ministria e Financave sqaroi se ndërhyrja bëhet për nxitjen e mëtejshme të investimeve publike dhe rritjes së eficencës së përdorimit të burimeve përmes shtesave në favor të projekteve me...
 • Financim biznesit të vogël, Ahmetaj: Kjo skemë do të punësojë 140 të rinj

  Ministria e Financave ka hapur skemën e granteve për sipërmarrësit e rinj. Me anë të një fondi prej 440 mijë Eurosh të dhënë nga qeveria gjermane do të mbështeten 110 biznese të vogla të cilat do të përzgjidhen sipas idesë më të mirë që ata do të ofrojnë. Kreu...
 • 41 mln USD, detyrimet e prapambetura të buxhetit

  Institucionet shqiptare nuk po i shpëtojnë dot gangrenës së detyrimeve të prapambetura. Deri në Mars të këtij viti, buxheti ka regjistruar 41 milionë dollarë borxhe ndaj palëve të treta, ku sërish dominimi kryesor vjen nga sektori i rrugëve. Sipas monitorimit të Ministrisë së Financave, rezulton se buxheti i infrastrukturës...
 • Panair Pune në ditën e punëtorëve

  Në ditën e punëtorëve, Ministria e Financave dhe Shërbimi Kombëtar i Punësimit zhvilluan në sheshin Skënderbej, Panairin e Punës ku u përfaqësuan 70 kompani dhe institucione që ofronin afro 3000 mijë vende pune të lira, në pozicione të ndryshme. 2 mijë vende të tjera janë sezonale, që ofrohen kryesisht...
 • Rama: Arsimi profesional, garanci për një punë të sigurt

  Shanset e një nxënësi që përfundon arsimin profesional krahasuar me një moshatar që zgjedh shkollat e mesme të përgjithshme janë 20 % më larta për punësim. Shifrat e Ministrisë së Financave, Ekonomisë dhe Punës flasin për 40 mijë vende pune që presin të rinj me një profesion për t’u...
Emisione