Ilaçet e presionit të lartë të gjakut mund të rrisin rrezikun e kancerit të lëkurësIlaçet e presionit të lartë të gjakut mund të rrisin rrezikun e kancerit të lëkurës

11:36 14/04/2021

Kanceri është një nga shkaqet kryesore të vdekjes në botë. Trupi ynë  ka qeliza që ndahen dhe rriten për të ndihmuar atë të funksionojë si duhet. Qelizat e shëndetshme riprodhohen dhe vdesin në një mënyrë që përcaktohet nga lloji i qelizave. Qelizat e reja zënë vendin e qelizave të vjetra, dhe qelizat e dëmtuara vdesin. Por kur një person zhvillon kancer, ai prish këtë funksion dhe çon në rritje anormale në qeliza. Shkaku kryesor i kësaj është ndryshimi ose mutacioni në ADN-në tuaj. Një nga llojet më të zakonshme të kancerit është kanceri i lëkurës.

Ka shumë faktorë që çojnë në kancer të lëkurës, një arsye tjetër pse që shkaktohen sëmundjet kronike janë ilaçet e hipertensionit. Hipertensioni ose presioni i lartë i gjakut është një problem i zakonshëm shëndetësor , ku presioni i lartë i gjakut kundër mureve të arterieve, mund të dëmtojë enët e gjakut dhe të çojë në sëmundje të tjera kronike, përfshirë këtë lloj kanceri.

Ilaçet e presionit të lartë të gjakut rrisin rrezikun e kancerit të lëkurës

Një studim i ri i botuar në Journal Medical Association Journal (SMAJ) zbuloi se ilaçet e zakonshme të përdorura për të trajtuar presionin e lartë të gjakut mund të rrisin rrezikun e kancerit të lëkurës tek njerëzit e moshës 66 vjeç e lart. Studimi sugjeron që marrja afatgjatë e disa prej ilaçeve më të zakonshme të presionit të gjakut siç janë diuretikët tiazidë që gjithashtu përfshin hidroklorotiazid mund të rrisë rrezikun e një personi për të zhvilluar këtë lloj kanceri. Ky lloj i kancerit është vdekjeprurës pasi shkakton rritje anormale të qelizave të lëkurës. Disa nga kanceret e zakonshëm të lëkurës përfshijnë karcinomën e qelizave bazale, karcinomën qelizore skuamoze, melanomën malinje, etj.

Ilaçet e hipertensionit e bëjnë lëkurën më të ndjeshme

Për studimin, ekipi i studiuesve përfshiu 3,02,634 pacientë në Ontario, të cilëve u ishte përshkruar një ilaç antihipertensiv midis vitit 1998 dhe 2017. Sipas rezultateve të studimit, hidroklorotiazidi mund ta bëjë lëkurën të ndjeshme ndaj rrezeve UV, domethënë ju bëjnë më të prirur për t’u djegur nga dielli.

“Teoria është që duke i bërë qelizat tona të lëkurës më të ndjeshme ndaj dëmit të shkaktuar nga rrezatimi ultraviolet nga dielli, ai ilaç mund të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës”, ka thënë Aaron Drucker, bashkëautor i studimit dhe dermatolog në Spitalin e Kolegjit të Grave , në Kanada.

Pas një analize të plotë, studiuesit sugjeruan që pacientët me një rrezik më të lartë të sëmundjes duhet të marrin në konsideratë alternativa të tjera të trajtimit. Ata gjithashtu shtuan se pacientët duhet të marrin diuretikë tiazidë që duhet të monitorojnë periodikisht kancerin e lëkurës.

Simptomat e kancerit të lëkurës

-Lezione të lëkurës si një nishan, patch me luspa, vend i errët etj.

-Asimetria e moleve ose lezioneve

-Ngjyra e pazakontë e lezionit

-Lezioni vazhdon të ndryshojë madhësinë e tij

Faktoret e rrezikut

Shkaku kryesor i kancerit të lëkurës është ekspozimi ndaj rrezatimit ultraviolet nga dielli. Faktorë të tjerë kontribues të sëmundjes përfshijnë:

Ekspozimi i tepërt i diellit: Një person i cili është më i ekspozuar ndaj rrezeve UV të diellit është në një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes, veçanërisht nëse nuk përdorin asnjë lloj produkti mbrojtës nga dielli.

Klima e ngrohtë dhe me diell: Njerëzit që jetojnë në një klimë të ngrohtë janë të ekspozuar më shumë ndaj rrezeve të diellit dhe janë në një rrezik më të lartë për t’u ekspozuar ndaj rrezatimit.

Histori familjare: Nëse dikush në familjen tuaj ka pasur kancer, ju jeni në një rrezik më të lartë të sëmundjes.

Sistemi i dobët imunitar: Një imunitet i dobët e vë një person në një rrezik më të lartë të kancerit të lëkurës, veçanërisht ata me HIV / AIDS dhe ata që marrin ilaçe imunosupresive.

Rrezatimi ndaj ekspozimit: Personat që kanë marrë trajtime rrezatimi për sëmundje të lëkurës si ekzema dhe aknet mund të kenë një rrezik në rritje të kancerit të lëkurës.

Disa këshilla për parandalimin

Shmangni diellin gjatë ditës për të shmangur djegiet dhe rrezet që shkaktojnë dëmtime të lëkurës

-Mos harroni të vendosni krem ​​kundër diellit

-Shmangni rrezet artificiale për të nxirrë trupin

-Sigurohuni që të pyesni mjekët tuaj për efektet anësore të ilaçeve që pini

-Vishni rroba që ju mbrojnë nga rrezet UV

-Vizitoni një dermatolog nëse shihni ndonjë ndryshim të pazakontë në lëkurën tuaj /tvklan.al


Të ngjashme