“Kam marrë gurë nga Shqipëria për në Dubai”, flet miliarderi që do të investojë në portin e Durrësit“Kam marrë gurë nga Shqipëria për në Dubai”, flet miliarderi që do të investojë në portin e Durrësit

22:33 11/02/2021

Mohamed Alabbar është personi që ka në dorë çelësat e kompanisë së njohur Emaar. Kjo kompani e njohur ka ndërtuar Dubain siç e njohim ne sot, ndërkohë që pritet të ndërtojë edhe portin e ri të Durrësit.

Alabbar ka zhvilluar këtë të enjte një intervistë me gazetarin Blendi Fevziu ku tregoi se Shqipëria ka potencialin e madh për t’u zhvilluar. Ai u shpreh se çmimet e kompanisë së tij varen shumë nga tregjet e vendeve.

Po ashtu ai shtoi se rregulli i firmës që ndërton është që investimet të kryhen nga kompanitë vendase. “Unë po transportoj gurë nga Shqipëria në Dubai, nuk do t’i përdor ato për projektet këtu?”, tha ndër të tjera ai.

Pra politika e çmimeve tuaja varet nga tregjet e vendeve?

Mohamed Alabbar: Po e tillë është klientela. Nëse do të blesh në Shqipëri ti me çmimet e Shqipërisë ecën, ti ato po pret. Cilësia është më e mirë, do ta ngresh pak çmimin, por kurrsesi të shesësh me çmimin e Dubait.

Si do ta përdorin portin e jahteve, marinën? Ne nuk e kemi një port të tillë në Shqipëri, vetëm një shumë të vogël në jug.

Mohamed Alabbar: Vija bregdetare e Adriatikut është fantastike. Vijnë nga Kroacia shkojnë në Greqi dhe e kundërta. Vijnë nga Italia, rrugë e shkurtët kjo.

Italia është më e shtrenjtë.

Mohamed Alabbar: E gjithë Europa është e shtrenjtë, do të ngrenë çmimet, vlerën, shërbimet, por çdo gjë varet si e marketon, shërbimet që ofron dhe cilësinë e tyre.

Zoti Mohamed, ju do të kujdeseni edhe për menaxhimin e projektit? Në Dubai nuk merreni vetëm me ndërtimin, por edhe me menaxhimin e sipërmarrjes së gjithë projekteve gati të çmendura. E kam fjalën për mirëmbajtjen.

Mohamed Alabbar: Ne kemi dëshirë t’i projektojmë hotelet tona, t’i ndërtojmë dhe operojmë vetë.

Hotele dhe ndërtesa?

Mohamed Alabbar: Po edhe tek rezidenca. Në pjesën më të madhe të ndërtimeve, projektojmë, ndërtojmë dhe operojmë vetë në to. Me raste ftojmë marka, emra të caktuara.

Sërish investimet do të bëhen nga kompani vendas?

Mohamed Alabbar: Unë lakoj shumë të përdoren dizejnues vendas, arkitektë, kontraktues vendas. Kjo po ndodh tani në Tiranë, ndërkohë që po shohim Durrësin. Kjo është detyra jonë. Ky është rregulli që ndjekim në çdo vend. Sigurisht mund të kem nevojë për një arkitekt amerikan të më skicojë diçka, por baza është zhvillimi i projektit kryhet nga vendasi.

Edhe kompanitë e ndërtimit duhet të jenë vendore?

Mohamed Alabbar: Kështu duhet të jenë, edhe kompanitë e ndërtimit duhet të jenë vendase.

Le të themi që me një shumë prej 2 miliardë dollarë do të kemi një treg të gjerë për kompanitë e ndërtimit.

Mohamed Alabbar: Po, por rregulli ynë është që duhet të blejnë produktet vendase. Çdo gjë nga Shqipëria, pa specifikuar një gjë nga Italia apo diku tjetër.

Përgjithësi do të përdorni mall në Shqipëri.

Mohamed Alabbar: Unë po transportoj gurë nga Shqipëria në Dubai, nuk do t’i përdor ato për projektet këtu? Kjo është me e pakta që mund të bëjmë për vendet ku operojmë./tvklan.alTë ngjashme