Ushqime të ndryshme ulin kolesterolin në mënyra të ndryshme. Disa janë të pasura me fibra të tretshme. Disa u japin yndyrna të pangopura, të cilat drejtpërdrejt ulin LDL-në dhe disa përmbajnë sterole bimore dhe stanole, të cilat bllokojnë trupin nga thithja e kolesterolit.

Tërshëra

Tërshëra ose drithërat me bazë tërshëre janë mjaft të mira në uljen e nivelit të kolesterolit të cilat u japin 1 deri në 2 gram fibra të tretshme. Nëse i shtoni një banane apo luleshtrydhe, trupi juaj do përfitojë edhe një gjysmë gram tjetër. Udhëzimet aktuale të ushqimit rekomandojnë marrjen e 20 deri 35 gramë fibra në ditë, me të paktën 5 deri në 10 gramë që vijnë nga fibra të tretshme.

Elbi dhe drithërat e tjerë

Ashtu si tërshëra dhe krunde tërshëre, elbi dhe drithërat e tjerë mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjes së zemrës, kryesisht përmes fibrave të tretshme që ato shpërndajnë.

Fasulet

Fasulet janë veçanërisht të pasura me fibra të tretshme. Pasi të konsumoni ato do të ndiheni të ngopur për një kohë të gjatë. Kjo është një arsye që fasulet janë një ushqim i dobishëm për njerëzit që përpiqen të humbasin peshë.

Patëllxhan dhe bamje

 Këto dy perime me pak kalori, janë burime të mira të fibrave të tretshme.

Arra

Një studim tregon se ngrënia e bajameve, arrave, kikirikëve dhe frutave të tjera të thata është e mirë për zemrën. Ngrënia e 57 gramë arra në ditë mund të ulë kolesterolin në gjak.

Vajra perimesh

Përdorimi i vajrave të lëngshëm vegjetal si kanola, luledielli, lulelakra dhe të tjerë në vend të gjalpit ose dhjamit kur gatuani ose në tryezë, ndihmon në uljen e LDL.

Molla, rrushi, luleshtrydhet, agrumet

Këto fruta janë të pasura me pektinë, një lloj i fibrave të tretshme që ul LDL.

Ushqime të fortifikuara me sterole dhe stanol

Sterolet dhe stanolët e nxjerra nga bimët, rrisin aftësinë e trupit për të thithur kolesterolin nga ushqimi. Kompanitë po i shtojnë ato në ushqime duke filluar nga margarina dhe granola tek lëngu i portokallit dhe çokollatës. Marrja e 2 gram steroleve bimore ose stanoleve në ditë mund të ulë kolesterolin LDL me rreth 10%.

Sojë

Konsumimi i sojës dhe ushqimeve të bëra prej tyre, si tofu dhe qumështi i sojës, dikur reklamohej si një mënyrë e fuqishme për të ulur kolesterolin. Analizat tregojnë se konsumimi i 25 gramë proteinave të sojës në ditë mund të ulë LDL me 5% në 6%.

Peshq të yndyrshëm

Ngrënia e peshkut dy ose tre herë në javë mund të ulë LDL në dy mënyra: duke zëvendësuar mishin, i cili ka yndyrna të ngopura që rrisin LDL dhe duke dhënë yndyrna omega-3 që ulin LDL. Omega-3 zvogëlon trigliceridet në qarkullimin e gjakut dhe gjithashtu mbron zemrën duke ndihmuar në parandalimin e fillimit të ritmeve anormale të zemrës.

Shtesa fibrash

Dy lugë çaji në ditë me psilium, i cili gjendet në Metamucil dhe laksativë të tjerë, sigurojnë rreth 4 gram fibra të tretshme. /tvklan.al