Kujdes kur konsumoni pije me sheqer! Mund shkaktojë kancer kolorektal tek femrat nën 50 vjeçKujdes kur konsumoni pije me sheqer! Mund shkaktojë kancer kolorektal tek femrat nën 50 vjeç

08:20 17/05/2021

Kanceri i zorrës së trashë, i referuar gjithashtu si kancer i zorrës së trashë, zorrës ose rektumit është kanceri i tretë i zakonshëm që gjendet tek gratë dhe burrat. Dallimi i vetëm midis kancerit të zorrës së trashë dhe rektumit është nëse polipet e kancerit formohen së pari në zorrën e trashë ose në rektum.

Studimet e fundit kanë treguar se incidencat e sëmundjes që ndodhin tek njerëzit nën 50 vjeç janë duke zhvilluar këtë gjendje, dhe gratë janë në një rrezik më të lartë. Ndërsa ka shumë faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit, konsumi i pijeve me sheqer është një prej tyre.

Konsumimi i pijeve me sheqer mund të rrisë rrezikun e kancerit kolorektal

Studimi i botuar në revistën Gut zbuloi se konsumimi i pijeve me sheqer gjatë viteve të adoleshencës dhe të rriturve rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit kolorektal. Yin Cao, ScD, një profesor i asociuar i kirurgjisë dhe i mjekësisë në Divizionin e Shkencave të Shëndetit Publik në Universitetin e Uashingtonit, tha në studim se numri në rritje i rasteve të kancerit kolorektal tek njerëzit është një shqetësim.

Sipas rezultateve të studimit, njerëzit e lindur pas vitit 1990 janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë dhe katër herë në rrezik të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë. Pirja e dy ose më shumë pijeve me sheqer në ditë dyfishon rrezikun e kancerit të zorrëve para moshës 50 vjeç. Konsumimi i rregullt i këtyre pijeve mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit kolorektal të shfaqjes së hershme (EO-CRC) mund të shoqërohet me një rrezik 16%  më të lartë të EO-CRC.

Studimi zbuloi gjithashtu se individët që përdornin pije me sheqer midis moshave 13 dhe 18 janë në një rrezik prej 32% më të lartë të zhvillimit të sëmundjes.

Zbutni rrezikun për të kontrolluar fillimin e kancerit kolorektal

Konsumimi i tepërt i këtyre pijeve me sheqer në moshë të hershme mund të çojë në një rrezik më të lartë të kancerit kolorektal tek gratë. Pra, është mirë që të pakësoni pijet e ëmbëlsuara me sheqer në mënyrë që të kontrolloni çështjen e shëndetit në rritje. Është më mirë të zëvendësoni këto pije me qumësht të plotë ose qumësht me yndyrë të reduktuar për të shmangur rrezikun.

Bashkë-autori i studimit, Dr Yin Cao, i tha The Medical Neës Daily se në studim, zëvendësimi i pijeve me sheqer me të njëjtën sasi qumështi me yndyrë të reduktuar ose qumështit të plotë uli rrezikun e zhvillimit të fillimit të hershëm të kancerit kolorektal. Zëvendësimi i pijeve me sheqer me disa pije më të shëndetshme mund të ndihmojë në lehtësimin e rrezikut të sëmundjes dhe të ketë rezultate më të mira shëndetësore. /tvklan.alTë ngjashme