Vaksina e Covid-19 shkakton infertilitet dhe ndryshon ADN-në e qelizave?Vaksina e Covid-19 shkakton infertilitet dhe ndryshon ADN-në e qelizave?

12:00 08/02/2021

Një nga thashethemet e përhapura rreth vaksinave kundër COVID-19 është se ato mund të shkaktojnë infertilitet. Dr Katherine O’Brien i OBSH shkatërroi këtë dhe mitet e tjera të vaksinës, si dhe shpjegoi shkencën dhe faktet që qëndrojnë pas tyre.

Në ‘Science in 5’ e cila është biseda e OBSH-së me një seri videosh dhe audiosh ku ekspertët e OBSH shpjegojnë çdo gjë në lidhje me COVID-19. Në episodin e fundit të titulluar “Mitet e vaksinës vs Shkenca”, Dr.O’ Brien u shpreh:  Vaksinat që ne japim nuk mund të shkaktojnë infertilitet. Ky është një thashethem që ka kaluar rreth shumë vaksinave të ndryshme dhe nuk ka asnjë të vërtetë. Nuk ka asnjë vaksinë që shkakton infertilitet.

Përveç kësaj, Dr. O ’Brien hodhi dritë mbi dy mite të tjera që lidhen me vaksinën COVID-19.

Miti: Vaksinat mARN mund të ndryshojnë ADN-në e qelizave tona njerëzore

Sipas Dr. O ’Brien, shumica e vaksinave zhvillohen duke përdorur një proteinë ose një përbërës të vogël të patogjenit që shkakton sëmundjen për të stimuluar përgjigjen imune të trupit kundër tij. Teknologjia mARN është një qasje e re ku në vend që të përdorë atë pjesë të vogël, ajo i jep udhëzime trupit për të bërë një proteinë për të shkaktuar reagim imun natyror kundër mikrobeve (për shembull SARS-CoV-2 që shkakton COVID-19).

“Nuk ka asnjë mënyrë që vaksinat e mARN-së të ndryshojnë ADN-në e qelizave tona njerëzore,” deklaroi Dr. O ‘Brien.

“Për shkak se vaksinat e mARN-së nuk përmbajnë një virus të gjallë, ato nuk mbartin rrezik për të shkaktuar sëmundje tek personi i vaksinuar. Gjithashtu, mARN nuk hyn kurrë në bërthamën e qelizës, ajo nuk ndikon ose bashkëvepron me ADN-në e një personi”, tha “Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC)” në faqen e saj të internetit.

Veçanërisht, vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna’s COVID-19 janë zhvilluar duke përdorur këtë teknologji. Vaksinat e mARN-së COVID-19 jepen në muskujt e sipërm të krahut.

Miti: Kimikatet në vaksina mund të dëmtojnë njerëzit

Ky është një tjetër thashethem në lidhje me vaksinat COVID-19 që me sa duket po i dekurajon njerëzit që të mos e marrin. Dr. O ’Brien vuri në dukje se vaksinat COVID-19 që kemi tani janë të sigurta për njerëzit.

“Të gjithë përbërësit që hyjnë në vaksina janë testuar shumë për të qenë të sigurt se gjithçka që është atje, në dozën që është atje, është e sigurt për njerëzit. Vaksinat përmbajnë një numër elementesh të ndryshëm dhe secila prej tyre është testuar. ”

Para se vaksinat t’i jepen një njeriu, ato janë testuar në kafshë për çdo lloj problemi, vetëm atëherë ato aplikohen tek njeriu.

“Përveç kësaj, prodhimi i vaksinave ka një mbikëqyrje të vazhdueshme të cilësisë në mënyrë që çdo përbërës i vetëm që futet në vaksinë të sigurohet të jetë me cilësinë më të lartë dhe të sigurt për përdorim tek njerëzit”, shtoi ekspertja. /tvklan.alTë ngjashme