Në dritën e sulmeve intensive ruse, presidenti ukrainas Volodomyr Zelensky ka bërë sërish thirrje urgjente për ndihmë, kryesisht për mbrojtjen ajrore.

“Për t’u mbrojtur, ne kemi nevojë për shtatë Patriotë të tjerë ose sisteme të ngjashme të mbrojtjes ajrore. Ata mund të shpëtojnë shumë jetë dhe vërtet të ndryshojnë situatën. Ju keni sisteme të tilla, ju lutem.”

Në një fjalim emocional në Këshillin NATO-Ukrainë, udhëheqësi ukrainas e përshkroi nivelin aktual të ndihmës së huaj si “shumë të kufizuar”.

“Putini duhet të zbresë në tokë dhe qielli ynë duhet të bëhet përsëri i sigurt, dhe është e vërtetë, dhe varet plotësisht nga zgjedhja juaj. Zgjedhja, nëse jeta është me të vërtetë njësoj e vlefshme kudo. Zgjedhja, nëse keni qëndrim të barabartë ndaj të gjithë partnerëve, zgjedhja është nëse vërtet jemi aleatë.”

Vetëm këtë vit, sipas presidentit ukrainas, Ukraina ishte rrëzuar nga pothuajse 1,200 raketa ruse, më shumë se 1,500 dronë dhe 8,500 bomba të drejtuara në mes të një ngadalësimi të ndihmës ushtarake perëndimore.

Shefi i NATO-s Jens Stoltenberg tha pas takimit mes ministrave aleatë të mbrojtjes dhe Zelenskiy se aleatët kishin rënë dakord t’i siguronin Kievit sisteme shtesë të mbrojtjes ajrore.

Përveç Patriotëve, ka armë të tjera që aleatët mund të ofrojnë, duke përfshirë (sistemin francez) SAMP/T, dhe shumë aleatë që nuk kanë sisteme të disponueshme, janë zotuar të ofrojnë mbështetje financiare për t’i blerë ato për Ukrainën,” tha Stoltenberg.

Ndërkaq pas muajsh vonese, Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-së është gati të mbajë një votim për dhjetëra miliarda dollarë ndihmë ushtarake amerikane për Ukrainën dhe Izraelin këtë fundjavë. Të dyja masat kanë kundërshtarë të zëshëm në Kongres, megjithatë, dhe shpresat e tyre për miratim janë varur nga një koalicion dypartiak për të kapërcyer pengesat procedurale dhe legjislative.

Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve, Mike Johnson ka thënë se është i vendosur ta çojë çështjen në votim, edhe nëse kjo mund të vërë në rrezik mbajtjen e tij në këtë post.

Dhoma e Përfaqësuesve do të votojë për kalimin përfundimtar të shtunën dhe Senati mund ta miratojë paketën këtë fundjavë. Propozimi i ndihmës së jashtme ofron 60.8 miliardë dollarë për Ukrainën, 26.4 miliardë dollarë për Izraelin dhe 8.1 miliardë dollarë për rajonin Indo-Paqësor, përfshirë Tajvanin.

Klan News