Edhe pse projekti është ende në 3D, misioni i saj është të bëjë eksplorimin e oqeanit po aq të përhapur sa eksplorimi tokësor

Një kompani që merret me eksplorimin e oqeanit shpreson të fillojë një epokë të re të pranisë së vazhdueshme të shkencëtarëve në një habitat që të studiojnë oqeanet e botës.

Edhe pse projekti është ende në 3D, Deep thotë se misioni i saj është të bëjë eksplorimin e oqeanit po aq të përhapur sa është sot eksplorimi tokësor.

Thelbi i DEEP është habitati Sentinel i cili do të lejojë një jetë komode në thellësi deri në 200 m deri në 28 ditë në të njëjtën kohë para dhe pas një ekspedite normale zhytjeje.

“Ne po përpiqemi të përmirësojmë aftësinë nënujore të njerëzve dhe përmes kësaj ne po ndërtojmë një platformë të integruar. Ajo që kemi është një sistem habitati që qëndron në thelb dhe fjala kyçe në këtë është opsionaliteti. Ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është të lejojmë individët të shkojnë dhe të jenë në thellësi deri në 200 metra për të paktën një muaj në të njëjtën kohë. Ajo që duam është të rrisim produktivitetin, për shkencën, për kërkimin dhe aktivitetet e tjera kritike që ndodhin në shtratin e detit të ndodhë në një mënyrë më të lëngshme dhe të sigurt.”

Sistemi është projektuar të jetë modular dhe i rikonfigurueshëm duke lejuar ekuipazhe të rradhës prej gjashtë vetash, të kenë secili dhomat e veta të gjumit.

“Vetë Sentinel është 6.2 metra në diametër. Dhe ajo që ne do të bëjmë për të mundësuar atë format në shkallë të gjerë është që gjashtë robotë të punojnë në sinkronizim. Kështu që ata do të printojnë në mënyrë harmonike së bashku për të vendosur rreth 30 ton metal për secili segment, i cili do të jetë tre metra në lartësi dhe 6.2 metra në diameter.”

DEEP thotë se ka nisur një mision shumë gjeneratash për t’i bërë njerëzit të jetojnë nën ujë dhe për të ndryshuar mënyrën se si ne eksplorojmë oqeanet, duke shpresuar t’i përgjigjet disa prej problemeve më urgjente me të cilat përballet njerëzimi, duke përfshirë ndryshimin e klimës dhe humbjen e biodiversitetit.

“Ne mund t’i shohim yjet. Të gjithë janë të përqendruar të shkojnë në hapësirë, por ne kemi këtë botë të mrekullueshme në oqean, një botë që është plotësisht e pa eksploruar. Është vlerësuar se rreth 40 deri në 50% të shtratit të detit nuk është parë as nga sytë e njeriut apo nga robotët. Dhe ju mendoni për sasinë e biodiversitetit që është atje poshtë, kjo është e pazbuluar. Është vlerësuar, numri është i madh, por duke parë kërkimet e National Oceanic dhe Administrata Atmosferike në Shtetet e Bashkuara, vlerësohet se kemi zbuluar vetëm 25 deri në 30% të specieve që besojmë se ekzistojnë në oqean. Dhe aplikimet, për sa i përket asaj që mund të zbulojmë nga perspektiva e kujdesit shëndetësor, ose perspektiva e jetëgjatësisë, ka më shumë gjasa që të gjejmë një kurë për një sëmundje neurodegjenerative, ose kancer në oqeanet tona. Pra, kjo është bota që duhet të eksplorojmë së pari, përpara se të jemi kaq të prirur të largohemi nga ajo.”

Me gjerësi 6.2 m dhe gjatësi 17 m, çdo modul do të printohet 3D nga gjashtë robotë që punojnë së bashku, një dizajn që tashmë ka miratimin në parim nga DNV (shoqëri klasifikimi e akredituar ndërkombëtare me seli në Høvik, Norvegji), një nga autoritetet më të rëndësishme të certifikimit dhe klasifikimit në botë.

Klan News