Austria nuk e ndalon dot shaminëAustria nuk e ndalon dot shaminë

22:37 13/12/2020

Kushtetuesja hedh poshtë vendimin e Parlamentit për nxënësit myslimanë

Gjykata Kushtetuese e Austrisë ka rrëzuar ligjin që ndalon shamitë në shkollat ​​fillore. Ligji deri dje në fuqi i ndalonte vajzat të vendosnin veshje ideologjike ose fetare që lidhen me mbulimin e kokës deri në fund të vitit shkollor, derisa ato të mbushnin 10 vjeç.

Pas vendimit, Gjykata Kushtetuese tha se barazia dhe liria e mendimit, ndërgjegjies dhe fesë, vendos neutralitetin fetar dhe ideologjik të shtetit. Gjyqtarët argumentuan më tej se ka trajtuar në mënyrë të barabartë bindjet e ndryshme fetare.

“Shkolla bazohet, ndër të tjera, në vlerat themelore të hapjes dhe tolerancës“, u tha nga përfaqësuesit me të lartë të gjyqësorit. Ligji i shfuqizuar ishte miratuar nga deputetët austriakë në 2019, pasi u paraqit nga qeveria e koalicionit, e përbërë nga Kryeministri Sebastian Kurz, ‘Partia Popullore Austriake e krahut të djathtë dhe Partia e Lirisë e Austrisë, e ekstremit të djathtë.

Zëdhënësi i Edukimit për FPÖ, Wendelin Moelzer deklaroi më herët se ligji ishte “një sinjal kundër Islamit politik”, ndërsa deputeti i PVP, Rudolf Taschner deklaroi se ai do t’i mbronte vajzat nga skllavërimi.

Vendimi nga Gjykata Kushtetuese tregon se besimi ynë në shtetin e së drejtës dhe durimi ynë janë paguar”, tha organizata e besimit islam IGGÖ.

Zbatimi i mundësive të barabarta dhe vetëvendosja për vajzat dhe gratë në shoqërinë tonë nuk arrihet përmes ndalimeve, por përkundrazi duke forcuar të drejtat e njeriut, grave dhe fëmijëve dhe duke promovuar ndërgjegjësimin se detyrimi nuk është kurrë i lejueshëm”, deklaroi IGGÖ.

Klan Plus


Të ngjashme