Sporti kryesor në Itali mbetet futbolli dhe ekipi më i mbështetur është Juventusi. Kjo është tabloja që del nga një sondazh i realizuar nga Demos për gazetën “La Repubblica”. Në veçanti, futbolli përfshin 53% të të intervistuarve dhe ndër këta tifozët më të shumtë janë ata të Juventusit.

Në veçanti, në fakt, 32% e të intervistuarve e deklaruan veten tifozë të bardhezinjve, një përqindje në rritje krahasuar me 29% në 2023, edhe pse ende në rënie krahasuar me maksimumin prej 34% në 2016.

Tifozët e Juventusit, sipas sondazhit, janë të përhapur në të gjithë vendin, veçanërisht në veriperëndim rreth Torinos, qyteti i origjinës së Juventusit, por ato janë gjithashtu të pranishme në shumë rajone të tjera të Veriut dhe Qendrës, si dhe në Jug.

Pas bardhezinjve janë Interi dhe Milani, secili i mbështetur nga 15% e të intervistuarve. Të dyja, megjithatë, pak më poshtë krahasuar me vitin 2023, kur ishin respektivisht në 16% dhe 17%. Sipas sondazhit, tifozët e dy skuadrave milaneze janë të përqendruar kryesisht në rajonet veriore dhe qendrore.

Napoli (10%) dhe Roma (7%) gjithashtu gjejnë hapësirë ​​në top 5-shen, megjithatë në rënie për napolitanët (11% në 2023) dhe në rritje për verdhekuqtë (6% në 2023). Mbështetësit e romëve janë të shumtë veçanërisht në zonën përreth Romës, ndërsa ata të Napolit janë të përhapur në Qendër-Jug, por janë të pranishëm edhe në disa zona të Veriut.

Në përgjithësi, tre skuadrat e mëdha përfaqësojnë 62% të tifozëve italianë sipas studimit, një përqindje që rritet në 79% duke marrë parasysh edhe Napolin dhe Romën. Ekipet e tjera, nga të cilat asnjëra individualisht nuk e kalon 3% është e barabartë me 21%.

Klan News