Sëmundjet kardiovaskulare (CVD) janë një grup çrregullimesh të zemrës dhe enëve të gjakut, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve në nivel global. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), CVD përbëjnë rreth 17.9 milion vdekje çdo vit. Në përgjithësi, sëmundjet kardiovaskulare shkaktohen për shkak të arteriosklerozës, e cila ndodh kur pllaka (yndyrna, kolesterol dhe substanca të tjera) grumbullohen brenda arterieve.

Me kalimin e kohës, pllaka mund të çojë në ngurtësimin e arterieve tuaja, ose mund të shpërthejë, duke shkaktuar formimin e një mpiksje gjaku. Të dyja këto kushte mund të bllokojnë rrjedhjen e gjakut në zemër. Kolesteroli i lartë në gjak (Hiperlipidemia) është një nga faktorët e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare pasi çon në ngushtimin e enëve të gjakut. Një mënyrë e rëndësishme për të ulur kolesterolin tuaj është përmes dietës. Nëse jeni në rrezik për sëmundje kardiovaskulare, hani më shumë pecana të njohura si arra amerikane, sugjeron një studim i ri.

Studimi i studiuesve nga Universiteti i Gjeorgjisë ka treguar se pecanat mund të përmirësojë në mënyrë dramatike nivelet e kolesterolit të një personi, duke përfshirë kolesterolin total, trigliceridet dhe lipoproteinat me densitet të ulët (LDL), ose kolesterolin “të keq”. Studiuesit raportuan një rënie mesatare prej 5% në kolesterolin total dhe midis 6% dhe 9% në LDL midis pjesëmarrësve që konsumuan 68 gram ose rreth 470 kalori të arrave amerikane në ditë si pjesë e dietës së tyre të rregullt ose zëvendësuan pekanë për një sasi të ngjashme të kalorive nga dieta e tyre e zakonshme gjatë një ndërhyrjeje tetë javore.

Në fakt, disa njerëz që kishin kolesterol të lartë në fillim të studimit nuk ishin më në atë kategori pas ndërhyrjes, thanë autorët.

Si pecanat ndihmojnë në uljen e kolesterolit

Studiuesit e Universitetit të Xhorxhias vunë në dukje vetitë e njohura bioaktive të pecanave për mekanizmat e mundshëm që nxisin përmirësimet në nivelet e kolesterolit. Pecanat janë të pasura me acide yndyrore të shëndetshme dhe fibra, të cilat të dyja janë shoqëruar me kolesterol më të ulët.

Shtimi i pecanave në dietë prodhoi një ulje më të madhe dhe më të qëndrueshme të kolesterolit total dhe LDL në krahasim me shumë ndërhyrje të tjera në stilin e jetës, vuri në dukje studiuesi, duke sugjeruar se mund të jetë një qasje më e qëndrueshme për shëndetin afatgjatë.

Edhe një ulje 1% e LDL shoqërohet me një reduktim të vogël të rrezikut të sëmundjes së arteries koronare, kështu që rezultatet e studimit janë padyshim klinikisht të rëndësishme, shtuan ata.

Faktorët e tjerë të rrezikut që mund të çojnë në sëmundje kardiovaskulare përfshijnë:

Presioni i lartë i gjakut: Ky konsiderohet si një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Hipertensioni i kontrolluar dobët mund të çojë në dëmtimin e mureve të arteries, duke rritur shanset për mpiksjen e gjakut, si dhe goditje në tru dhe sulm në zemër.

Diabeti: Diabeti dhe sëmundjet e zemrës shpesh shkojnë paralelisht. Rritja e glukozës në gjak mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut. Përveç kësaj, diabeti është i lidhur me presionin e lartë të gjakut dhe nivelet e kolesterolit, të cilat çojnë në rritjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.

Zakonet e pashëndetshme të të ngrënit, pasiviteti fizik, konsumimi i tepërt i alkoolit, stresi, ndotja e ajrit, pirja e duhanit (rezulton në ngushtimin e enëve të gjakut) dhe mungesa e gjumit gjithashtu mund t’ju ​​vë në rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare.

Kufizimi ose heqja dorë nga përdorimi i duhanit, zvogëlimi i marrjes së kripës, shtimi i më shumë frutave dhe perimeve në dietë, aktiviteti i rregullt fizik dhe shmangia e përdorimit të dëmshëm të alkoolit janë vërtetuar se zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. /tvklan.al