PTSD mund të dyfishojë rrezikun e demencës


PTSD mund të dyfishojë rrezikun e demencës

07:30 18/09/2020

Çmenduria është një nga shkaqet kryesore të aftësisë së kufizuar dhe varësisë midis njerëzve të moshuar në të gjithë botën. Kjo gjendje shkaktohet nga rënia progresive e njohjes që nuk është një pjesë normale e plakjes. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 50 milion njerëz kanë çmenduri në të gjithë botën, dhe ka gati 10 milion raste të reja çdo vit.

Ka shumë shkaqe prapa kësaj gjendjeje duke përfshirë gjenetikën, zakonet e jetesës dhe ndotjen e mjedisit. Studiuesit nga University College London (UCL) në Mbretërinë e Bashkuar thonë se njerëzit që kanë përjetuar çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD) kanë deri në dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë çmenduri gjatë viteve pasardhëse. Në një studim të ri, i botuar në British Journal of Psychiatry, studiuesit analizuan gjetjet nga 13 studime të kryera në katër kontinente mbi PTSD dhe rrezikun e çmendurisë.

Përvojat traumatike mund të ndikojnë në shëndetin e trurit

Ky studim ofron prova të reja të rëndësishme se si përvojat traumatike mund të ndikojnë në shëndetin e trurit dhe se si efektet afatgjata të traumës mund të ndikojnë në tru në shumë mënyra duke rritur ndjeshmërinë ndaj rënies njohëse dhe çmendurisë. Ekipi hulumtues përfshiu të dhëna nga një total prej 1,693,678 njerëz, duke hetuar nëse një diagnozë PTSD ishte e lidhur me rritjen e rrezikut të çmendurisë deri në 17 vjet më vonë. Duke bashkuar të dhëna nga tetë studime, studiuesit zbuluan se njerëzit me PTSD kishin 61 përqind rrezik më të lartë të demencës.

PTSD gjithashtu rrit faktorë të tjerë të rrezikut të demencës

Duke analizuar të dhënat nga dy studime që përdorën metoda të ndryshme, ata zbuluan se PTSD shoqërohej me dyfishin e shanseve të zhvillimit të demencës. Studiuesit thonë se rreziku mund të jetë më i lartë sesa sugjerojnë studimet, pasi PTSD gjithashtu rrit gjasat e zhvillimit të faktorëve të tjerë të njohur të rrezikut të demencës, të tilla si depresioni, izolimi social ose konsumimi i lartë i alkoolit.

Mbetet e paqartë se si PTSD ngre rrezikun e demencës, por studiuesit thonë se mund të ketë lidhje me hipervigjilencën dhe ri-përjetimin e përsëritur të traumës, duke kontribuar në kërcënim dhe aktivitet të lidhur me stresin në tru, ndërsa tërheqja nga jeta sociale mund të zvogëlojë rezervën njohëse dhe qëndrueshmërinë . Gjetjet e këtij studimi i shtohen një numri në rritje të provave se çmenduria ndonjëherë mund të parandalohet duke adresuar faktorët e rrezikut gjatë gjithë jetës së një individi.

Çrregullimi i stresit post-traumatik shkaktohet nga çdo lloj traume. Aksidentet, abuzimet, dhuna dhe lufta mund të shkaktojnë simptoma të PTSD, të cilat mund të kenë një efekt në funksionet e përditshme të një personi. Nëse keni këtë gjendje, keni nevojë për trajtim mjekësor. Por gjithashtu mund të përpiqeni të përballoni simptomat dhe të ulni stresin tuaj me disa mënyra natyrore. Ushtrimet e rregullta dhe një dietë e shëndetshme do t’ju ​​ndihmojë. Metoda të tjera për të përballaur këtë gjendje është mbajtja e një kafshe shtëpiake. Kafshët shtëpiake mund t’ju ndihmojnë të lehtësoheni nga simptomat siç është provuar edhe nga hulumtimet e kryera. /tvklan.al

Të ngjashme