30% e pacientëve të rikuperuar nga Covid-19 zhvillojnë komplikime pas 5 muajsh, mbi 12% vdesin30% e pacientëve të rikuperuar nga Covid-19 zhvillojnë komplikime pas 5 muajsh, mbi 12% vdesin

12:11 19/01/2021

Sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar, shumë pacientë të shëruar me COVID-19 u ripranuan në spital brenda pesë muajsh dhe disa vdiqën nga ndërlikimet e sëmundjes. Studimi u krye nga studiuesit në Universitetin Leicester të MB dhe Zyrën për Statistikat Kombëtare. Ai përfshiu 47,780 pacientë me COVID-19 të cilët u larguan nga spitali pasi u shëruan. Mosha mesatare e pacientëve ishte 65 vjeç. Nga këta pjesëmarrës, 29.4% u ripranuan në spital brenda 140 ditëve (pesë muaj) dhe 12.3% vdiqën nga ndërlikimet, tha studimi i raportuar nga një e përditshme e MB, sipas “Helthsite”.

Sëmundja e frymëmarrjes u diagnostikua në 14,140 nga pacientët e rikuperuar, madje edhe në ata që nuk kishin histori të kushteve të frymëmarrjes. Shumë pacientë që vuajnë nga efektet afatgjata të Covid-19 zhvilluan probleme të zemrës, diabet dhe kushte kronike të mëlçisë dhe veshkave, sipas raportit.

Autori i studimit Kamlesh Khunti tha se shumë pacientë me COVID-19 po rikthehen në spital për shkak të efekteve afatgjata të sëmundjes dhe kanë vdekur. Khunti, një profesor i diabetit të kujdesit parësor dhe ilaçeve vaskulare në Universitetin Leicester, theksoi nevojën për t’u përgatitur për Covidin  e gjatë dhe për të ndjekur pacientët e shëruar nga kjo sëmundje.

Sipas rezultateve të studimit, të mbijetuarit e COVID-19 kishin gati 3½ herë më shumë të ngjarë të pranoheshin përsëri dhe të vdisnin në 5 muaj sesa pacientët e tjerë.

Shumë pacientë të rikuperuar COVID-19 , ripranohen në spital me diagnoza të reja të diabetit

Studiuesit e Universitetit Leicester u befasuan kur zbuluan se shumë njerëz u ripranuan me një diagnozë të re të diabetit Tipi 2. Sidoqoftë, ata nuk janë të sigurt nëse virusi shkatërroi qelizat beta që prodhojnë insulinë ose nëse shkakton rezistencë ndaj insulinës, që çon në zhvillimin e diabetit Tipi 1. Ata vunë në dukje rëndësinë e vendosjes së këtyre pacientëve në terapi mbrojtëse, përfshirë statinat dhe aspirinën.

Mjekët në të gjithë botën kanë vëzhguar diabetin e sapo gjetur midis pacientëve të rikuperuar nga COVID-19 dhe po përpiqen të kuptojnë këtë fenomen. /tvklan.al


Të ngjashme