Edhe pse shkaku i saktë i migrenës është ende i panjohur, ekspertët bien dakord që dhimbje koke të forta mund të provokohen nga ilaçi që merrni, ndryshimet e menjëhershme në sistemin tuaj endokrin, mungesa e gjumit etj. Zakonet tuaja të ngrënies gjithashtu ndikojnë në mënyrën se si ndiheni. Sipas studimeve, rreth 10% e njerëzve vuajnë nga migrena që shkaktohen nga gabimet në dietën e tyre.

Më poshtë janë listuar produktet ushqimore më të zakonshme që mund të provokojnë sulme të migrenës.

7. Djathi që kalon procesin e plakjes

Djathi që kalon procesin e plakjes mund të jetë shkas i migrenës për shumë njerëz pasi është i pasur me tiraminë. Tiramina vjen nga aminoacidi, tirosina dhe zakonisht formohet në ushqime të prishura, turshi, të plakura, të tymosura, të fermentuara ose të marinuara.

Djathrat e moshuar përfshijnë: çedër, feta, blu, brie, parmixhano, gouda, gruyere, zvicerane dhe muenster.

Djathrat e freskët nuk përfshijnë shumë tiraminë dhe mund të jenë të sigurt për t’u ngrënë edhe nëse ndonjëherë keni sulme të migrenës. Djathrat e freskët përfshijnë: djathë fermerë, krem ​​dhe ricotta.

6. Frutat agrume

Frutat e tharta përmbajnë shumë acid që mund të ndikojë në nivelin tuaj të gjakut dhe të rrisin shanset për të pasur një dhimbje koke. Disa studime tregojnë se rreth 11% e njerëzve me dhimbje koke kanë raportuar që frutat agrume të jenë shkaktari i migrenës.

Përveç kësaj, këto fruta përmbajnë tyraminë dhe histaminë që gjithashtu mund të ndikojnë në shëndetin tuaj nëse jeni të patolerueshëm ndaj tyre.

5. Ushqime të ftohta

Nëse jeni mësuar të hani akullore ose të konsumoni pije të ftohta kur jeni shumë të nxehtë nga ushtrimet fizike ose nga temperaturat e larta, mund të keni një dhimbje koke të stimulimit të ftohtë e cila zakonisht zgjat nga 25-60 sekonda deri në 1-2 minuta.

4. Gluteni

Gluteni është një proteinë që gjendet në drithëra të tillë si gruri, thekra, elbi dhe tritikali. Këto drithëra, si dhe produktet e bëra prej tyre, mund të shkaktojnë migrenë tek njerëzit që nuk durojnë glutenin.

3. Aditivët e ushqimit

Kimikatet shtesë në ushqime zakonisht nuk kanë vlera ushqyese dhe mund të kenë efekte negative në shëndetin tuaj. Pra, nëse shpesh keni dhimbje koke, përpiquni të qëndroni larg aditivëve të mëposhtëm:

-Glutamate monosodium (MSG – E621) është një kimikat i zakonshëm tek mishit dhe përmirësues i aromës. Ky ruajtës është një nga përbërësit kryesorë të ushqimeve aziatike, salcës së sojës, ushqimeve të përpunuara dhe perimeve të konservuara. Mund të fillojë një migrenë brenda 20 minutash nga konsumimi i saj.

-Nitratet zakonisht gjenden në mish të përpunuar si hot dog, salcice, proshutë, peperoni si dhe tek  disa ilaçe për zemrën. Kur këto aditivë futen në trupin tuaj, enët e gjakut fillojnë të ënjten dhe kjo mund të shkaktojë një dhimbje koke të rëndë.

-Aspartame (APM) dhe sukraloza (E955) janë ëmbëltues artificialë që mund të gjenden në pije freskuese diete, pije sportive, produkte pa sheqer, madje edhe në vitaminat e fëmijëve. Nëse jeni të ndjeshëm ndaj këtyre aditivëve, ju mund të vuani nga dhimbja e kokës pas marrjes së tyre.

Ngjyrosja e ushqimit të kuq dhe të verdhë zakonisht gjendet në karamele, akullore, patate të skuqura, pijet e gazuara dhe në shumë produkte të tjera. Ato janë bërë nga nafta, i njëjti përbërës që përdoret për të bërë vaj motori, i cili sigurisht nuk është i mirë për shëndetin tuaj.

2. Kafeina

Konsumi i tepërt i kafeinës mund të kontribuojë në shfaqjen e një dhimbje koke. Kjo është arsyeja pse duhet të kufizoni marrjen e kafeinës në 200-300 miligramë (2-3 filxhanë kafe) në ditë. Vini re se kafeina mund të gjendet gjithashtu në produkte si çokollata, kakao, çaji, Coca-Cola, madje edhe disa qetësues të dhimbjeve.

1. Pije alkoolike

Shumica e njerëzve e dinë që vera e kuqe mund të shkaktojë migrenë, por studimet tregojnë se pije të tjera alkoolike si birra, vera e gazuar dhe disa pije alkoolike të forta gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje koke.

Ekzistojnë dy lloje të dhimbjeve të kokës të provokuara nga pijet alkoolike. E para është dhimbja e kokës tipike që zakonisht fillon brenda disa orësh (nga 30 minuta në 3 orë). Lloji tjetër është një dhimbje koke e vonuar nga alkooli (DAIH), ose një hangover.

Si të mbajmë nën kontroll migrenën

Zakonet tuaja të ngrënies gjithashtu luajnë një rol të madh në statusin e shëndetit tuaj. Nëse doni të mbani nën kontroll sulmet e migrenës, përpiquni të ndiqni këto rregulla të thjeshta:

Qëndroni të hidratuar: Dhimbjet e kokës nga dehidrimi mund të ndodhin pas djersitjes ekstreme ose për shkak të diarresë apo të vjellave. Ato mund të shfaqen së bashku me simptoma të tilla si marrje mendsh, lodhje dhe një rrahje e shpejtë e zemrës. Mos harroni të pini të paktën 8 gota ujë në ditë për t’u siguruar që trupi juaj po funksionon si duhet.

Mos i kaloni vaktet: Në vend të kësaj, ju mund të hani mini vakte 5-6 herë në ditë. Kjo do t’ju parandalojë të keni një dhimbje koke sepse jeni të uritur.

Merrni vitamina dhe minerale. Marrja e ulët e acidit folik, magnezit, hekurit, bakrit, vitaminave D, B2, B6 dhe B12 mund të çojë në dhimbje koke të forta. Për të ruajtur një ekuilibër të makro dhe mikroelementeve në trupin tuaj, është më mirë të blini një shtesë dietike.

Hani më shumë fruta, perime dhe bishtajore. Ato përmbajnë estrogjene natyrale që neutralizojnë efektet negative të estrogjenit që bën trupi ynë. Është veçanërisht e dobishme për gratë që vuajnë nga migrena gjatë periudhës së periodave. /tvklan.al