Ekspertët rekomandojnë që gratë duhet të konsumojnë vetëm 24 gram sheqer në ditë, ndërsa burrave u lejohet deri në 36 gram. Të gjithë e dinë se pijet e gazuara janë të pasura me sheqer, por shumë nuk janë të vetëdijshëm që një kanaçe me salcë domate mund të mbajë deri në 20 gram sheqer për porcion, dhe lëngu juaj i preferuar i mollës, edhe nëse etiketohet si pa sheqer ka rreth 25 gram sheqer.

Më poshtë janë të listuara disa ushqime që keni menduar se përmbajnë nivele të ulta sheqeri, por gaboni.

1. Ushqimet e konservuar

Ju do të mendonit se ushqimet e blerë në dyqan do të ishte një kombinim i shëndetshëm i ujit dhe perimeve ushqyese. Por kur lexoni përmbajtjen e sheqerit të një kanaçe do zbuloni se përmban sasinë e një të konsiderueshme. Kjo është veçanërisht e zakonshme në salcat me bazë domate, ku sheqeri përdoret për të ekuilibruar aciditetin e domateve.

2. Kos me pak yndyrë

Ndërsa ushqimet me pak yndyrë mund të jenë joshëse për ata që përpiqen të bëjnë një mënyrë jetese më të shëndetshme, jo të gjitha janë të mira për ju, veçanërisht kur bëhet fjalë për kos. Një porcion kos i thjeshtë me yndyrë të plotë ka 4.7 gram sheqer, ndërsa një porcion kos grek mund të ketë deri në 6 deri në 12 gram sheqer. Shtimi i sheqerit përdoret për të kompensuar humbjen e aromës dhe qëndrueshmërisë që vjen nga yndyra. Shumë kos me yndyrë të ulët dhe me aromë përmbajnë gjithashtu forma jo të shëndetshme të ëmbëlsuesve, si sakaroza ose shurupi i misrit me fruktozë të lartë.

3. Salcë sallate pa yndyrë

Ngjashëm me kosin, salcat e sallatës që kanë më pak yndyrë dhe kalori përmbajnë sasi të shtuar sheqeri. 2 lugë salcë sallate të preferuar në dyqan mund të kenë rreth 7 deri në 10 gram yndyrë të shtuar. Ekspertët rekomandojnë që të bëni vetë salcën tuaj të sallatës në shtëpi për të siguruar që të mos ketë sheqerna, konservantë ose përbërës të tjerë të pashëndetshëm.

4. Ketchup

Ketchupi ka një kombinim të aromave të ëmbla, të tharta dhe umami, është më i popullarizuari në ushqimet e shpejta dhe si një salcë e shijshme për patatet e skuqura. Sidoqoftë, një lugë e vetme me ketchup është e barabartë me vendosjen e një kubi të tërë sheqeri në gojën tuaj. Përmbajnë afërsisht 4 gram sheqer për lugë gjelle, shumica e shisheve komerciale të ketchup përmbajnë sasi të konsiderueshme të shurupit të misrit me fruktozë të lartë, të cilat kanë qenë të lidhura me mbipeshën dhe sëmundjet e zemrës.

5. Gjalpë kikiriku

Gjalpi i kikirikut është një burim i njohur i proteinave dhe një element kryesor i gjithanshëm. Ndërsa llojet natyrale të gjalpit të kikirikut përmbajnë pak ose aspak sheqer, shumë variante komerciale janë të mbushura me vajra jo të shëndetshëm dhe sheqerna të shtuar. Disa marka të njohura mund të kenë deri në 8 gram sheqer për 2 lugë. Dietologët rekomandojnë leximin e etiketave të përbërësve të gjalpit të kikirikut, në mënyrë që të shihni se cilat janë më natyrore dhe të shëndetshme.

6. Patatinat

Patatinat duket se nuk barazohen me sheqerin, por një qese me patate të skuqura mund të ketë rreth 3% -5% përmbajtje sheqeri. Kjo është veçanërisht e zakonshme në patate të skuqura me aromë të tilla si Barbecue, mjaltë, ose patate të skuqura misri. 15 patate të skuqura me aromë Barbecue mund të kenë tashmë 2 gram sheqer. Patatet e skuqura gjithashtu përmbajnë shumë karbohidrate, të cilat trupi juaj i shndërron në një formë sheqeri të quajtur glukozë. Nutricionistët këshillojnë që ushqimi junk, të tilla si patatinat, duhet të hahen me masë për të parandaluar ndonjë sëmundje.

7. Fruta të thata

Frutat e thata konsiderohen si një meze e lehtë e shëndetshme. Ngjashëm me versionet e tyre të freskëta, ato janë të pasura me vitamina, fibra dhe antioksidantë. Sidoqoftë, kur frutat dehidrohen, përmbajtja e ujit hiqet, duke lënë të gjitha sheqernat të ngjeshura në frutat e copëtuara, duke i bërë ato shumë të larta në sheqerna natyralë. /tvklan.al