I nxehti ekstrem në SHBA dhe Kanada


I nxehti ekstrem në SHBA dhe Kanada

13:38 28/06/2021

Temperaturat rekord lidhen me ngrohjen globale, ekspertët parashikojnë rritjen e vdekjeve

Një valë e nxehtësisë ka goditur pjesë të mëdha të Paqësorit Amerikan të pjesës veri-perëndimore dhe Kanadasë, duke regjistruar temperatura rekord.

Shërbimi Kombëtar i Motit i SHBA ka lëshuar paralajmërime të nxehtësisë për shumicën e shteteve të Uashingtonit dhe Oregon. Kalifornia dhe Idaho janë prekur gjithashtu.

Në Seattle temperaturat arritën në 38C, një rekord për Qershorin. Disa qytete kanë hapur qendra ftohëse, ku banorët mund të shpëtojnë nga nxehtësia. Temperaturat në rritje janë për shkak të presionit të lartë të ajrit të mbushur me lagështi mbi pjesën veri-perëndimore të SHBA-së dhe Kanadasë. Te kjo e fundit u regjistruan temperatura rekord 43.2C.

Ekspertët thonë se ndryshimi i klimës lidhet me ngrohjen globale. Kjo pritet të sjellë një rritje të numrit të vdekjeve nga përmbytjet, stuhitë dhe valët e nxehtësisë. Shërbimi Kombëtar i Motit ka raportuar se temperaturat më të nxehta janë parashikuar për ditët në vijim në të gjithë Paqësorin Veriperëndimor, si dhe pjesë të Nevadës perëndimore dhe Kalifornisë.

Pavarësisht paralajmërimeve, shumë njerëz kanë shijuar rrezet e diellit, duke frekuentuar liqenet dhe pishinat të cilat kanë punuar me kapacitet të plotë.

Klan News
Të ngjashme