Presioni i ulët i gjakut, i quajtur ndryshe hipotension, është një gjendje e karakterizuar nga rënie e menjëhershme e niveleve të presionit të gjakut. Një lexim normal i presionit të gjakut është zakonisht midis 90/60 dhe 120/80 mm Hg. Presioni i ulët i gjakut është kur leximi është më pak se 90/60 mm Hg.

Gjendja mund të shkaktojë simptoma si marrje mendsh, dobësi, të përziera, konfuzion dhe vizion të paqartë. Nëse përjetoni një puls të shpejtë, frymëmarrje të dobët, lëkurë të ftohtë ose të butë, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Presioni i ulët i gjakut ka disa shkaqe duke përfshirë dehidratimin, ndryshimin në dietë, ushtrime të fuqishme, anemi, stres, tiroide, sheqer të ulët të gjakut, humbje ekstreme të gjakut, gjendje tiroide, etj.

Dehidrimi mund të ulë vëllimin e gjakut dhe të shkaktojë rënie të presionit të gjakut. Pini më shumë ujë dhe kufizoni alkoolin nëse keni presionin e gjakut më të ulët se diapazoni normal. Ngrënia e vakteve të mëdha mund të shkaktojë edhe rënie dramatike të presionit të gjakut, pasi trupi juaj punon më shumë për të tretur ushqimin. Pra, hani vakte të vogla më shpesh.

Ekzistojnë lloje të caktuara të ushqimit që mund të ndihmojnë në ngritjen e presionit tuaj të gjakut. Më poshtë janë disa ushqime që duhet t’i shtoni në dietën tuaj nëse keni presion të ulët të gjakut:

Ushqime me shumë vitaminë B-12: Vitamina e pamjaftueshme B-12 mund të çojë në anemi, e cila nga ana tjetër mund të ulë nivelet e presionit të gjakut dhe të shkaktojë lodhje. Përfshini më shumë ushqime me nivel të lartë të B-12 siç janë vezët, drithërat e pasuruar, mishrat e kafshëve dhe maja ushqyese në dietën tuaj.

Ushqime me nivel të lartë të folateve: Mungesa e folateve mund të kontribuojë gjithashtu në anemi. Pra, konsumoni më shumë ushqime të pasura me folate si shpargu, fasulet, thjerrëzat, agrumet, zarzavatet me gjethe, vezët dhe mëlçia.

Ushqime të kripura: Konsumoni më shumë kripë për të rritur nivelet e presionit të gjakut. Mund të merrni mjaft kripë nga ngrënia e supës së konservuar, peshku i tymosur, gjizë, artikuj turshi dhe ullinj. Ullinjtë janë gjithashtu të pasur me vitaminë E, hekur dhe bakër.

Çaj jamballi: Një studim i botuar në Journal British Medical zbuloi se pirja e jamballit mund të zvogëlojë efektin e aldosteronit-hormonit që ndihmon në rregullimin e ndikimit të kripës në trup.

Kafe dhe çaj me kafeinë: Kafeina mund të rrisë përkohësisht presionin e gjakut duke stimuluar sistemin kardiovaskular dhe duke rritur rrahjet e zemrës suaj. /tvklan.al