Rama në France 24: Presim dritën jeshile për negociatat
Rama në France 24: Presim dritën jeshile për negociatat

15:33 20/06/2021

“Dënimi i Llallës, shenjë e mirë për shtetin e së drejtës”

Shpresat nuk mungojnë që në takimin e fund Qershorit të Këshillit Europian, Shqipëria të marrë një datë për Konferencën Ndërqeveritare, por gjithsesi për kryeministrin Rama çështja ende duke u negociuar mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë mund të bëhet pengesë për ndezjen e dritës jeshile.

“Për fat të keq tashmë, unë u mësova të mos habitem më me atë që mund të ndodhë në Bruksel, sepse është një çështje e dinamikës së brendshme, një histori konsensusi që ndonjëherë është i vështirë, normalisht duhet ta marrim dritën jeshile duke mbajtur parasysh se ka një problem tjetër mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, sepse ne dhe Maqedonia e Veriut e presim sëbashku këtë vendim dhe do të shohim nëse ky problem do të zgjidhet përpara samitit”.

Në intervistën dhënë për France24, Rama pyetet për pastrimin e radhëve të drejtësisë nga Vettingu dhe shpjegon se sa e rëndësishme është kjo reformë për procesin e anëtarësimit, por dhe për vetë zhvillimin e Shqipërisë.

“Për herë të parë gjatë këtyre viteve të fundit, pandëshkueshmëria ia ka lenë vendin shtetit të së drejtës dhe nëse ka një prokuror të përgjithshëm apo ish-personalitete si në sistemin gjyqësor edhe në sistemin politik në përgjithësi që dënohen, atëherë kjo është një shenjë shumë e mirë që tregon lindjen e diçkaje që është shumë e rëndësishme, shteti i së drejtës. Pikërisht për këtë ne duam të vazhdojmë procesin e bisedimeve sepse kjo na mundëson të ndërtojmë një shtet të së drejtës, një demokraci funksionale”.

Lajmet për atë që u përkufizua si çështja e patronazhistëve gjatë fushatës nuk kaluan pa jehonë dhe në mediat franceze, ndaj i pyetur Rama duket i kënaqur të bëjë sqarimet e tij.

“Jam shumë i kënaqur që ju më pyesni, sepse kam parë që ka pasur artikuj surrealë edhe në Francë. Nuk bëhet fjalë për të dhëna personale konfidenciale që kanë dalë, por bëhet fjalë për të dhëna të organizatave të partive, por që nuk kanë asnjë lidhje me të dhënat personale dhe konfidenciale të Gjendjes Civile”.

Kryeministri komenton dhe ecurinë pozitive dhe procesit të vaksinimit dhe mungesën në muajt e parë të mbështetjes nga BE.

Tv Klan

Të ngjashme