Sëmundja e zemrës është diçka që shpesh shfaqet pa ndonjë shenjë dhe vret në heshtje. Për të diagnostikuar sëmundjen e zemrës, mjeku shikon historinë tuaj mjekësore personale dhe familjare, simptomat aktuale dhe të kaluara dhe sugjeron teste të ndryshme laboratorike, të përdorë lloje të ndryshme të skanimeve CT dhe elektrokardiogramë.

Përveç dhimbjes së zakonshme të gjoksit dhe rrahjeve të zemrës, sëmundja e zemrës ka disa simptoma të tjera për të cilat shumica e njerëzve nuk kanë dijeni.

Sot është Dita Botërore e Zemrës e cila ka për qëllim të rrisë ndërgjegjësimin në lidhje me sëmundjet kardiovaskulare. Me këtë rast, ne kemi krijuar një listë të shenjave të pazakonta në lidhje me problemet e zemrës që ju ndihmon të diagnostikoheni dhe trajtoheni herët.

Gjuha e kuqe me veshje të verdhë

Gjuha juaj mund të tregojë nëse keni apo jo probleme me zemrën. Një gjuhë normale është kur ka një ngjyrë të kuqe të zbehtë me një shtresë të bardhë të zbehtë. Një gjuhë më e kuqe me një shtresë të verdhë mund të jetë një shenjë e dështimit kronik të zemrës, ka dalë në përfundim një studim nga studiuesit e Spitalit të Universitetit të Mjekësisë Kineze të Guangzhou. Përbërja, sasia dhe bakteret mbizotëruese të veshjes së gjuhës u zbuluan gjithashtu se ishin të ndryshme midis pacientëve me insuficiencë kardiake dhe njerëzve të shëndetshëm. Pacientët me dështim të zemrës kishin të njëjtat mikroorganizma në veshjen e tyre të gjuhës, gjë që i dha gjuhës një hije të errët.

Afshet e nxehta

Afshet e nxehta janë një nga simptomat më të zakonshme të menopauzës. Shkakton një ndjenjë të papritur të ngrohtësisë në pjesën e sipërme të trupit, zakonisht më intensive mbi fytyrë, qafë dhe gjoks, me djersitje të bollshme. Por afshet e nxehta mund të jenë gjithashtu një shenjë e sëmundjes së zemrës në gratë e moshës midis 40-53 vjeç.

Rrudhë në llapën e veshit

Një rrudhë e dukshme e jashtme në llapën e veshit mund të tregojë aterosklerozë, ngushtim të arterieve për shkak të kolesterolit. Është shkaku kryesor i sulmeve në zemër, goditjeve në tru dhe sëmundjeve vaskulare periferike. Sanders Frank, një mjek amerikan përshkroi për herë të parë shenjën, e cila njihet edhe si shenja e Frank.

Gunga të verdha yndyrore

Kini kujdes nga gunga të verdha, yndyrore në bërryla, gjunjë ose qepalla. Ato njihen si ksantoma dhe shihen zakonisht tek njerëzit me hiperkolesterolemi familjare, një sëmundje gjenetike. Kjo sëmundje shoqërohet me nivele të larta të kolesterolit lipoprotein me densitet të ulët ose kolesterolit të keq, i cili është një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës.

Thonjtë e gishtave bëhen më të trashë dhe më të gjerë

Nëse thonjtë tuaj bëhen gjithnjë e më të trasha, ka diçka që nuk shkon me zemrën tuaj. Kjo mund të ndodhë kur gjaku i oksigjenuar nuk po arrin në gishtat siç duhet.

Unaza rreth irisit të syrit tuaj

Një unazë gri rreth irisit tuaj të syrit mund të jetë një tregues tjetër se jeni në rrezik të zhvilloni sëmundje të zemrës. Zakonisht, unaza fillon në pjesën e sipërme dhe të poshtme të irisit para se të formojë një unazë të plotë. Sidoqoftë, nuk ndikon në shikimin tuaj.

Përkeqësimi i shëndetit oral

Era e keqe e gojës dhe mishrat e gjakosur janë shenja të shëndetit të dobët oral. Por kjo gjithashtu mund të çojë në probleme të zemrës. Pra, bëni edhe një kontroll të zemrës pas vizitës tuaj dentare. Bakteret e këqija nga goja juaj mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojnë inflamacion në enët e gjakut. Ky është një pararendës i sëmundjeve kardiovaskulare.

Buzët blu

Nëse vini re se ngjyra e buzëve tuaja është bërë blu, kini parasysh të vizitoni një kardiolog. Ndryshimet në ngjyrën tuaj të buzëve mund të jenë për shkak të dështimit të sistemit kardiovaskular për të shpërndarë gjak të oksigjenuar në inde. /tvklan.al