Dhunë ndaj emigrantëve në kufi/ Zbardhen raportet e brendshme të Frontex

Dhunë ndaj emigrantëve në kufi/ Zbardhen raportet e brendshme të Frontex

12:03 06/08/2019

Frontex dyshohet për shkelje të të drejtave të njeriut, ndaj emigrantëve në kufijtë e Bashkimit Europian.

Akuza ndaj Agjencisë Europiane për Mbrojtjen Kufitare vjen nga e përditshmja The Guardian dhe disa media gjermane, që raportojnë se oficerët e Frontex kanë mbyllur sytë në disa raste dhune ndaj emigrantëve në kufijtë europianë. Po ashtu, dyshohet se edhe vetë Frontex, ka kryer shkelje në kufijtë e Bashkimit Europian.

Sipas këtyre burimeve, në kufijtë e jashtëm të Greqisë, Bullgarisë dhe Hungarisë përdoret dhunë ndaj emigrantëve. Rojet kufitare të këtyre vendeve, i godasin refugjatёt dhe i ndjekin me qen nёpёr pyll pёr t’i kthyer ilegalisht nё kufirin qё kanё kaluar.

Një rast i tillë u verifikua nga një investigim i BBC edhe në Kroaci,  ku policia vendase kthente me force emigrantët drejt Bosnjës. Korrik – Kroatet kthejne emigrantet

Megjithatë këto akuza u hodhën poshtё nga Frontex, që thotë se oficerët e saj nuk janë përfshirë asnjëherë drejtpërdrejtë në këto raste. Zёdhёnsja e Komisionit Europian, Mina Andreeva, tha se ёshtё e rёndёsishme qё tё bёhet dallimi mes oficerëve kombёtarё dhe Frontex-it.

Autoriteti i mbrojtjes kufitare tё BE-s  ka rreth 1500 punonjёs, të cilët nuk kanë mandat tё plotfuqishëm pёr tё kryer hetime nё territorin e vendeve anёtare tё BE-sё”. Prej  muajit Maj, Agjencia Frontex operon edhe në  kufirin shqiptar.

Tv Klan

Të ngjashme
UKT