Edi Rama për Srebrenicën: Shoqëritë janë fajtore nëse nuk marrin mësimEdi Rama për Srebrenicën: Shoqëritë janë fajtore nëse nuk marrin mësim

17:10 11/07/2020

Në respekt të viktimave boshnjake në gjenocidin e Srebrenicës në 1995, Kryetari i OSBE-së, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama deklaroi ditën e sotme se duke kujtuar këtë krim të tmerrshëm duhet të shkojmë përtej përkujtimeve dhe fjalëve, por të marrim mësimet në mënyrë aktive.

“Shkalla dhe brutaliteti i këtij gjenocidi është një tragjedi që rëndon shpirtin tonë sot, njëzet e pesë vjet më vonë. Shpreh respekt për viktimat që u vranë pa mëshirë dhe ofroj ngushëllimet e mia të thella për familjet e atyre që vdiqën”, tha ai.

Kryeministri tha gjithashtu se ishte i mërzitur dhe i shqetësuar nga një prirje në rritje për të rishkruar historinë e krimeve që u shpalosën në Srebrenicën dhe zonat përreth në verën e 1995.

“Revizionizmi me qëllim të keq i historisë mund të çojë në të njëjtat gabime dhe krime që po bëhen përsëri. Gjyqtarët vendas dhe ndërkombëtarë kanë dokumentuar atë që ndodhi në Srebrenicë në afërsi të viteve 1995. Kjo nënvizon domosdoshmërinë e shërbimit të drejtësisë. Mosndëshkimi nuk është një opsion”, tha ai.

“Ne gjithmonë themi se Srebrenica nuk duhet të përsëritet kurrë, por vetëm disa vjet më vonë pati një konflikt shkatërrues në Kosovë. Përgjegjësia për krimet bie mbi autorët. Por shoqëritë janë gjithashtu fajtore nëse nuk kujtojmë dhe nuk marrin mësim pas asaj që ndodhi në Srebrenicë”, përfundoi Rama./tvklan.al
Të ngjashme