Ngjyra e urinës dhe jashtëqitjes mund të tregojë nëse fshikëza juaj e tëmthit është në rrezik

Ngjyra e urinës dhe jashtëqitjes mund të tregojë nëse fshikëza juaj e tëmthit është në rrezik

09:16 21/11/2022

A është fshikëza juaj në rrezik? I vendosur në pjesën e sipërme të djathtë të barkut, ky organ luan një rol shumë të rëndësishëm në menaxhimin e ekuilibrit të brendshëm tretës të trupit. Megjithatë, ai është gjithashtu i prirur ndaj disa prej çrregullimeve të ndërlikuara dhe kronike, të cilat mund ta bëjnë të vështirë funksionimin e trupit tuaj.

Mund të jetë jashtëzakonisht e dhimbshme kur fshikëza e tëmthit nuk funksionon siç duhet. Sistemi tretës mund të marrë një kthesë të gabuar kur gjërat shkojnë keq me fshikëzën e tëmthit. Qoftë një gur në tëmth ose një anomali e thjeshtë në fshikëzën e tëmthit, gjendja mund të çojë në dhimbje të forta abdominale. Mund të vijë në disa faza, dhe këto quhen sulme. Sulmi i fshikëzës së tëmthit mund të zgjasë nga 30 minuta deri në disa orë.

Sëmundjet e fshikëzës së tëmthit

Fshikëza e tëmthit është e prirur ndaj disa prej sëmundjeve shumë të zakonshme, por të rënda. Disa prej tyre janë: Gur në tëmth (një gur në fshikëz e tëmthit), dhe një infeksion në fshikëz e tëmthit (kolecistiti akut është ënjtje e fshikëzës së tëmthit). Sa serioz është kërcënimi? Epo, fshikëza e tëmthit është një qese e cila ndodhet poshtë mëlçisë. Ky organ ruan dhe përqendron biliare të prodhuar në mëlçi. Kur fshikëza e tëmthit ndalon së funksionuari siç duhet, dhe kjo gjendje kalon pa u vënë re (pa trajtimin e duhur), kolecistiti akut mund të shkaktohet dhe kjo ndonjëherë mund të çojë në komplikime potencialisht kërcënuese për jetën, sipas The Helthsite.

Shenjat që tregojnë se fshikëza e tëmthit është në rrezik

Siç u diskutua më lart, një fshikëz e tëmthit problematike vjen me një sërë simptomash që mund të variojnë nga të lehta në të rënda. Kur një gur i tëmthit bllokohet plotësisht, kjo çon në bllokimin e rrjedhës së zakonshme të lëngut biliar në fshikëzën e tëmthit ose në zorrën e hollë.

Simptomat:

-Nauze ose të vjella

-Humbje e pashpjegueshme e oreksit

-Lodhje ose lodhje ekstreme

-Humbje e papritur në peshë

-Verdhëza (zverdhje e lëkurës dhe e syve)

-Ethe, e shoqëruar me të dridhura

-Kruajtje e lëkurës

-Djersitje natën

-Urina e errët

-Ndryshimi i ngjyrës së jashtëqitjes /tvklan.al

Të ngjashme