Prej vitesh ruante shkëmbin duke menduar se kishte flori. Burri zbulon diçka më të çmuar

Prej vitesh ruante shkëmbin duke menduar se kishte flori. Burri zbulon diçka më të çmuar

15:39 25/11/2022

Në vitin 2015 David Hole, i pajisur me një detektor metali, zbuloi zbuloi diçka të pazakontë. Një copë shkëmbi shumë të rëndë, të kuqërremtë që  qëndronte në një baltë të verdhë. 

Sipas Science Alert, ai e mori atë në shtëpi dhe provoi gjithçka për ta hapur, i sigurt se brenda shkëmbit kishte flori në fund të fundit, Maryborough është në rajonin Goldfields, ku zbulimi i arit australian arriti kulmin në shekullin e 19-të.

Për të hapur gjetjen e tij, Hole provoi një sharrë guri, madje edhe duke e lagur atë me acid. Megjithatë, as një vare nuk mund të bënte të çarë. Kjo sepse ajo që ai po përpiqej aq shumë të hapte nuk ishte një copë ari. Siç zbuloi vite më vonë, ishte një meteorit i rrallë.

"Ai kishte këtë pamje të skalitur dhe të gropëzuar. Kjo formohet kur ata kalojnë nëpër atmosferë, ato po shkrihen nga jashtë dhe atmosfera i skalit”, tha gjeologu i Muzeut të Melburnit Dermot Henry për The Sydney Morning Herald në 2019.

Në pamundësi për të hapur gurin, por ende duke dyshuar se kishte në dorë diçka  të çmuar, Hole e çoi copën në Muzeun e Melburnit për identifikim. Në fakt, pas 37 vitesh punë në muze dhe duke ekzaminuar mijëra shkëmbinj, Henry tha se vetëm dy nga ofertat kishin rezultuar ndonjëherë të ishin meteorë të vërtetë.

Ky ishte një nga të dy. Shkëmbi peshon 17 kilogramë dhe pasi përdorën një sharrë diamanti për të prerë një copëz të vogël nga shkëmbi. Studiuesit zbuluan se përbërja e tij kishte një përqindje të lartë hekuri./tvklan.al
Të ngjashme