Zingraf: Aktorët politikë të kenë edhe në të ardhmen qasje konstruktive, presim që të njohin rezultatin e zgjedhjeve
Zingraf: Aktorët politikë të kenë edhe në të ardhmen qasje konstruktive, presim që të njohin rezultatin e zgjedhjeve

19:10 28/04/2021

Ambasadori i Gjermanisë në Tiranë, Peter Zingraf, ka reaguar pas fitores së Kryeministrit Edi Rama në zgjedhjet e 25 Prillit. Zingraf thotë se procesi zgjedhor ka vijuar në mënyrë të përgjithshme pa fërkime, ndërsa falenderon administratën zgjedhore në nivel qendror dhe lokal për punën e mirë. Ai shprehet se ambasada gjermane është pritje të raportit përfundimtar të OSBE/ODIHR. Më tej, Zingraf shton se akuzat dhe ankesat për krime zgjedhore duhet të trajtohen shpejt dhe me vendosmëri.

Sipas tij, meriton respekt vetëpërmbajtja dhe maturia e shumë kandidatëve ditën e zgjedhjeve. Prandaj ndër të tjera shton se të gjithë aktorët politikë duhet të kenë edhe në të ardhmen një qasje konstruktive dhe bashkëpunuese ndaj njëri-tjetrit dhe krahas kësaj pret që ata të njohin rezultatin e zgjedhjeve.

Zingraf përgëzon PS-në për fitoren, ndërsa PD-në për arritjet në këto zgjedhje, që sipas tij, janë në rritje në krahasim me të shkuarat. Zingraf e mbyll deklaratën e tij duke thënë se Gjermania do të vazhdojë të mbështesë Shqipërinë edhe më tej në rrugën e saj europiane.

Deklarata e ambasadorit gjerman:

“Dita e zgjedhjeve të dielën e shkuar rrodhi e qetë dhe thuajse kudo e paqtë. Fakti, që një numër i madh qytetaresh dhe qytetarësh shqiptarë dhanë votën e tyre, bën të qartë dëshirën për të bashkëvendosur. Kodi i ri zgjedhor e kaloi me sukses testin e tij të parë.

Procesi zgjedhor vijoi përgjithësisht pa fërkime, administrata zgjedhore në nivel qendror dhe lokal bëri një punë të mirë – falënderimi im u takon atyre. Ne kemi ndjekur raportin paraprak të OSBE/ODIHR dhe jemi duke pritur atë përfundimtar. Të gjitha akuzat dhe ankesat, që kanë të bëjnë me zgjedhjet, mes tyre edhe ato për shitblejren e votës, duhet të trajtohen pa vonesë dhe me vendosmëri – në këtë pikë Komisioni Qendror i Zgjedhjeve dhe organet e drejtësisë duhet të marrin përsipër një përgjegjësi të rëndësishme. Vetëpërmbajtja dhe maturia e shumë kandidateve dhe kandidatëve ditën e zgjedhjeve meriton respekt. Unë shpresoj që të gjithë aktorët politikë të kenë edhe në të ardhmen një qasje konstruktive dhe bashkëpunuese ndaj njëri-tjetrit. Krahas kësaj presim që ata të njohin rezultatin e zgjedhjeve.

Për ne me rëndësi vendimtare është rruga e mëtejshme e Shqipërisë drejt anëtarësimit në BE. Unë pres që të gjitha partitë dhe aktorët politikë të kontribuojnë në mënyrë aktive në këtë drejtim dhe që përmes reformash të tjera të bëhen hapa përpara. Përgëzoj Partinë Socialiste për fitoren. Qeveria e saj do të ketë një funksion kyç në këtë proces reformash. Po kështu përgëzoj edhe Partinë Demokratike, e cila ka mundur të shënojë një rritje të konsiderueshme krahasuar me zgjedhjet e fundit. Një demokraci e shëndetshme ka nevojë për një opozitë të fortë parlamentare si dhe për përfshirjen dhe kontributin e saj aktiv, për shembull në ligje dhe vendime që kërkojnë shumicë të cilësuar. Gjermania do të vazhdojë ta shoqërojë dhe mbështesë Shqipërinë edhe më tej në rrugën e saj”./tvklan.al

Të ngjashme