Lëvizja nga Amerika në Indi si fëmijë në vitet 1950 do të ishte një përvojë sfiduese për shumicën, por për Romulus Whitaker ishte një ëndërr e realizuar pasi ai kishte mbërritur në “vendin e kobrave”. Whitaker do të fitonte pseudonimin “Snakeman of India” dhe do të kalonte më shumë se gjashtë dekada dedikuar kërkimit dhe ruajtjes së zvarranikëve.

Ai ka shkruar disa libra mbi gjarpërinjtë, ka udhëhequr një program kundër helmit që shpëton jetën dhe ka nisur kërkime për kafshët e egra në të gjithë vendin. Sot, fokusi i Whitaker është në edukimin e indianëve se si të mbrohen nga gjarpërinjtë, pjesë e një fushate kombëtare për të reduktuar shkallën e vdekshmërisë nga kafshimi i gjarprit. Whitaker ka zhvilluar një intervistë për CNN, një pjesë të të cilës jua sjellim të përshtatur më poshtë:

CNN: A keni pasur ndonjëherë frikë nga një gjarpër?

Whitaker: Unë nuk mendoj se kam pasur ndonjëherë frikë nga një gjarpër. Unë kam qenë i frikësuar nga vetja ndonjëherë duke bërë marrëzira. Pashë një gjarpër me bisht të zi duke u zhdukur në shkurre dhe unë u hodha mbi të, një lojë tipike futbolli, e kapa nga bishti dhe papritmas ky gjarpër u ngrit mbi mua dhe unë ngrita sytë dhe thashë, ‘oh jo, mendoj se kam kapur bishtin e gabuar’. Dhe e lashë të shkojë. Ishte një kobër mbret, e para që kisha gjetur ndonjëherë. Ishte e frikshme. Mirë, ndonjëherë kam frikë.

Ne kemi krijuar një ide së bashku për të krijuar një kooperativë helmi, Kooperativën e Gjarpërinjve Irula , ku ata do të kapnin gjarpërinjtë, do të nxirrnin helmin dhe më pas do t’i lironin gjarpërinjtë përsëri në natyrë. Dhe helmi, u përdor për të bërë anti-helm për të shpëtuar miliona jetë.

CNN: Sot një fokus i madh i punës suaj është parandalimi i kafshimit të gjarpërinjve në radhë të parë. Na tregoni më shumë për këtë.

Whitaker: Deri vonë, ne vërtet nuk e dinim se sa njerëz po vriten dhe plagosen nga gjarpërinjtë. Qendra për Kërkimin e Shëndetit Global dhe Universiteti i Torontos filluan të bëjnë këtë studim të miliona vdekjeve. Dhe unë jam bashkautor i dy prej punimeve kryesore të prodhuara nga ky studim, dhe rezulton se afër 50,000 njerëz vriten në të vërtetë nga pickimi i gjarprit çdo vit në Indi. Tani që e dimë shifrën, po punojmë shumë për një program edukativ, i cili është mbarëkombëtar, duke u përpjekur t’u mësojmë njerëzve se si të shmangin gjarpërinjtë dhe të shmangin kafshimin. Është mjaft e thjeshtë: gjatë natës kur ecni përreth, përdorni një dritë. Kur flini, përdorni një rrjetë kundër mushkonjave. Ne u themi njerëzve kur punojnë në fushë, kur merren me bujqësi, përdorni një shkop. Mos përdorni dorën tuaj të zhveshur sepse një gjarpër mund të jetë aty. Pra, është thjesht edukimi i njerëzve. Këto janë metoda të thjeshta.

CNN: Aktualisht jeni duke punuar për një libër me tre pjesë. Cila do të dëshironit të ishte trashëgimia juaj?

Whitaker: Njerëzit do të më kujtojnë mua, duan apo jo, si një fanatik gjarpërinjsh. Por është e mrekullueshme të mendosh për ndikimin që kam pasur ose që organizatat tona u është dashur të nxisin këtë interes të jashtëzakonshëm për diçka që njerëzit ia mbathën gjatë gjithë jetës së tyre. Dhe është e mrekullueshme të kuptosh se dhjetëra, nëse jo qindra, të rinj kanë vazhduar të bëjnë punë të mrekullueshme me zvarranikët. Është thjesht e mrekullueshme.


/tvklan.al