Shkencëtarët krijojnë ilaçin e parë për të trajtuar bakteret që janë rezistente ndaj antibiotikëve


Shkencëtarët krijojnë ilaçin e parë për të trajtuar bakteret që janë rezistente ndaj antibiotikëve

11:21 07/10/2021

Shkencëtarët kanë krijuar ilaçin e parë për të trajtuar bakteret që janë rezistente ndaj antibiotikëve.

Studiuesit krijuan një bakter tjetër, por e modifikuan gjenetikisht në mënyrë që të mos shkaktojë sëmundje.

Në vend të kësaj, ajo sulmon bakteret e dëmshme duke synuar “biofilmat” e tyre, të cilat parandalojnë antibiotikët ose sistemin imunitar të njeriut të jenë në gjendje të sulmojnë bakteret e ngulitura brenda, sipas Mirror.

Trajtimi revolucionar mund të përdoret për pacientët për të vrarë super bakteret spitalore si MRSA brenda dy viteve.

Studiuesit thonë se mund të jetë një hap i parë i rëndësishëm në zhvillimin e trajtimeve për infeksionet në implantet mjekësore si kateterët, stimuluesit kardiakë dhe nyjet protetike.

Shefja e mëparshme mjekësore e Anglisë, Sally Davies paralajmëroi se “bota po përballet me një apokalips antibiotik”. Sot pacientët që i nënshtrohen trajtimeve rutinë për kancerin, si dhe transplantet e organeve dhe zëvendësimet e ijeve dhe gjurit marrin antibiotikë për të parandaluar infeksionin.

Ekspertët paralajmërojnë se nëse nuk zhvillojnë antibiotikë të rinj tani në 10 deri në 15 vjet operacione të tilla rutinë mund të jenë fatale. Vetëm dy klasa të reja të antibiotikëve janë futur në 40 vitet e fundit.

Ilaçi i ri që ndihmon në zhdukjen e baktereve rezistente mund të jetë një mjet i rëndësishëm në armaturën tonë.

Autori i studimit Prof Luis Serrano, nga Qendra për Rregullimin Gjenomik në Barcelonë, tha: Bakteret janë mjete ideale për ‘mjekësinë e gjallë’ sepse ato mund të mbajnë çdo proteinë terapeutike të dhënë për të trajtuar burimin e një sëmundjeje.

Një nga përfitimet e mëdha të teknologjisë është se, sapo të arrijnë destinacionin e tyre, vektorët bakterial ofrojnë prodhim të vazhdueshëm dhe të lokalizuar të molekulës terapeutike.

Ashtu si çdo automjet, bakteret tona mund të modifikohen me ngarkesa të ndryshme që synojnë sëmundje të ndryshme, me potencialisht më shumë aplikime në të ardhmen.”

Gjetjet kërkimore të financuara nga BE janë botuar në revistën Biologjia e Sistemeve Molekulare. /tvklan.al


Të ngjashme