Keni diarre dhe probleme me sistemin tretës? Stresi dhe ankthi janë disa nga shkaktarët


Keni diarre dhe probleme me sistemin tretës? Stresi dhe ankthi janë disa nga shkaktarët

09:24 22/11/2022

Zorra jonë quhet mendja e dytë. Ju mund ta besoni apo jo, por trakti tretës punon krah për krah me sistemin tuaj nervor. Nuk është një situatë e panjohur, kur ju përjetoni një stomak të turbullt kur futeni në një provim apo shkoni në një takim të rëndësishëm. Në një sasi e caktuar stresi është e rëndësishme për funksionimin tonë të përditshëm, por kur ai kalon pragun e shëndetshëm, efekti i tij mund të shihet jo vetëm në shëndetin tuaj psikologjik, por edhe në shëndetin tuaj fizik. Stomaku dhe zorrët tuaja gjithashtu ndikohen nga stresi. Për shembull diarreja dhe kapsllëku nuk shkaktohen domosdoshmërisht vetëm nga ushqimi i ndenjur ose i ndotur, mund të jenë pasojë e ankthit dhe stresit.

Diarreja mund të përkufizohet si jashtëqitje e holluar me ujë dhe mund të jetë akute ose kronike në varësi të periudhës në të cilën mund të ndodhë. Më së shumti përfshin një ndjenjë të papritur të ngërçit dhe nevojën urgjente për të zbrazur zorrët.

Lidhja midis diarresë dhe ankthit

Diarreja është zakonisht një simptomë themelore e ndonjë gjendjeje. Trupi i njeriut nuk ka vetëm një reagim psikologjik ndaj stresit, por edhe fizik. Kur trupi percepton një kërcënim në mjedis, ai reagon. Hormonet e lëshuara gjatë procesit ulin funksionin e zorrëve. Ndërkohë që lëvizjet në stomakun tuaj dhe zorrën e hollë do të zvogëloheshin, lëvizjet në zorrën e trashë do të rriteshin. Trupi do ta bëjë atë të largojë toksinat e dëmshme, por rezultati do të ishte diarre.

Një studim interesant

Një studim i kryer nga Almy dhe Tulin në vitet 1940 përfshinte mjekë që përdornin instrumente speciale për të matur se sa kontraktohej zorra e trashë gjatë ngjarjeve stresuese, të tilla si në trafik ose gjatë angazhimit në detyra sfiduese. Gjithashtu u vu re se situatat stresuese ndonjëherë mund të çojnë në ngërçe të zorrëve dhe që do të rezultonin në diarre.

Ankthi dhe sindroma e zorrës së irrituar

Njerëzit të cilët janë të prekur nga Sindroma e Zorrës së Irrituar kanë zorrë të trashë tepër të ndjeshme. Këta njerëz kanë më shumë gjasa të kenë diarre kur janë në ankth. Njerëzit që jetojnë me të dyja kushtet (ankth dhe IBS) mund të përjetojnë simptoma të një gjendjeje e cila shpesh shkaktohet nga një gjendje tjetër.

Përjashtoni BS (Sindroma e Zorrës së Irrituar)

Ankthi që çon në diarre mund të jetë një mundësi, por është gjithmonë e mençur të përjashtohen kushte të tjera si IBS. Këtu janë disa simptoma që mund të jenë të IBS-

-Dhimbje dhe parehati në bark që nuk largohen me kalimin e kohës

-Ngërçe në stomak

-Gazi i shtuar

-Diarre dhe kapsllëk alternativ

-Simptomat që mund të përkeqësohen me disa ushqime si kafeina ose mishi ose gjëra të tjera. /tvklan.al

Të ngjashme