Lai Ching Te ka marrë zyrtarisht detyrën si presidenti i ri i Tajvanit, duke premtuar se do të thellojë lidhjet me demokracitë e tjera në mbarë botën.

Lai, i cili vjen nga Partia Demokratike Progresive (DPP), e përdori inaugurimin e tij për t’i ofruar Kinës një mundësi për të zgjedhur “dialogun mbi konfrontimin” nën parimet e “barazisë dhe unitetit”.

“Unë dua t’i bëj thirrje Kinës që të ndalojë së frikësuari politikisht dhe ushtarakisht Tajvanin dhe të marrë përsipër përgjegjësinë globale për të punuar shumë për ruajtjen e paqes dhe stabilitetit përgjatë ngushticës së Tajvanit dhe në rajon, për të siguruar që bota të jetë pa frikën e shpërthen lufta.”

Ai i bëri thirrje qytetarëve që të jenë realë për kërcënimin nga Kina dhe se Tajvani duhet ta dëshmojë përkushtimin për ta mbrojtur veten.

“Ne duam të falenderojmë mbështetjen e botës për Tajvanin. Tajvani nuk bën lëshime për demokracinë dhe lirinë. Paqja është opsioni i vetëm dhe prosperiteti është qëllimi ynë për paqen dhe stabilitetin afatgjatë.”

Politika e tij i bën jehonë linjave të gjera të përcaktuara nga paraardhësja e tij, Tsai Ing-ëen, e cila në mënyrë të përsëritur zemëroi Kinën duke pohuar se Tajvani ishte de fakto i pavarur. Tajvani ka kryer detare dhe ajrore në afërsi të ishullit qëkur 64 vjeç, u emërua president në janar. 

Presidenti kinez Xi Jinping ka refuzuar hapur të përjashtojë përdorimin e fuqisë ushtarake për të arritur “ribashkimin”, të cilin ai e konsideron jetik për vendin e tij. 

Retorika e tij ka dërguar alarme në të gjithë aleatët perëndimorë, të cilët kanë frikë se pushtimi me forcë i ishullit prej 23.5 milionë banorësh do të rezultonte në një masakër.

Klan News