“Një shkrimtar që mishëroi me jetën, me veprën dhe me personalitetin e tij, pasurimin e dialogut, forcën e shpirtit europian dhe vokacionin mikpritës të Francës.” Kështu e cilëson Presidenca franceze nëpërmjet një mesazhi kolosin shqiptar Ismail Kadare që mbylli sytë mëngjesin e 1 Korrikut.

Teksa shprehu ngushëllimet për ndarjen nga jeta të Kadaresë në moshen 88-vjeçare, Kreu i Elizesë, Presidenti Emanuel Macron shprehet se për Kadarenë shkrimi është një luftë.

“Shkrimtari franko-shqiptar, Ismail Kadare ishte një nga ata për të cilët shkrimi është një luftë; ata që çdo fjalë u shkëputet nga heshtja, ata që çdo rresht rrezikon t’u shtohet minutave, ata që çdo roman kërcënon të jetë epitafi i karrierës së tyre. Sepse jetoi dhe krijoi si njeri i lirë, në një vend që nuk ishte: Shqipëria Sovjetike e pasluftës, nën zgjedhën e hekurt të Enver Hoxhës. Por zbulimi i letërsisë i hapi adoleshentit brigjet e një bote të re. Duke lexuar Servantesin, Homerin dhe Gogolin, ai ndërtoi rezistencën e tij intelektuale.”

Më tej në letrën e Pallatit Elize për Ismail Kadarenë nënvizohet se ai pavarësisht presioneve të realizmit socialist, iu bashkua luftëtarëve të fjalës së lirë.

“Në vend që të bashkohej me radhët e “trupës elitare të realizmit socialist”, siç quhej, ai u bashkua me luftëtarët e rezistencës së stilit të lirisë. Pas Pallatit të Ëndrrave, në vitin 1981, ra sëpata: “Armik i popullit”. I ndaluar nga publikimi, ai vendosi të kërkojë azil politik. Kështu ai iu drejtua vendit që kishte qenë i pari që përktheu librat e tij, i pari që u bë i apasionuar pas punës së tij përtej kufijve të tij. Ai planifikoi një arratisje të madhe në Francë në vitin 1990, një tjetër goditje në murin e diktaturës: në Tiranë, largimi i tij çoi në protestat e para studentore. Që atëherë, nga kryeqyteti i Francës në atë të një Shqipërie të kthyer në demokraci dhe më në fund të rikthyer në vetvete, ai e ndau ekzistencën e tij mes fjalëve dhe gjërave, njerëzve dhe vendeve.”

Në fund të letrës për Ismail Kadarenë, Presidenti Emanuel Macron përshëndet një shpirt të lirë, i cili mori pjesë në këtë zgjim të madh të popullit që ngriti perden e hekurt dhe nderoi Francën duke e marrë atë si azil të krijimit të tij.

Klan News