Kryeministri britanik Rishi Sunak dukej i vendosur të mërkurën (22 maj) për të thirrur zgjedhjet për 4 korrik, me një deklaratë që pritej pasi ministrat anuluan ngjarjet dhe shkurtuan ose vonuan udhëtimet jashtë vendit për të marrë pjesë në një mbledhje qeveritare.

Për pjesën më të madhe të së mërkurës, thashethemet qarkulluan rreth parlamentit se lideri britanik ishte gati të thërriste zgjedhje, diçka që as ai dhe as ekipi i tij nuk do ta konfirmonin apo mohonin.

Disa media lokale, duke cituar burime, thanë se Sunak do të thërrasë zgjedhjet më 4 korrik, një pritshmëri e përbashkët nga shumë në Partinë e tij Konservatore, e cila është shumë prapa laburistëve të opozitës në sondazhet e opinionit.

Më herët, kur u pyet për thashethemet, Sunak i qëndroi formulimit të tij se zgjedhjet kombëtare do të mbaheshin në gjysmën e dytë të 2024. Por më pas ministri i jashtëm David Cameron ndërpreu një udhëtim në Shqipëri dhe ministri i mbrojtjes vonoi një vizitë të huaj për të marrë pjesë në një mbledhjen e kabinetit të ministrave të lartë.

Kjo nxiti spekulimet se takimit mund t’i kërkohet të nënshkruajë një vendim për thirrjen e zgjedhjeve më herët se datat e tetorit ose nëntorit që shumica e ekspertëve i kishin parë si më të mundshme. “Do të ketë zgjedhje të përgjithshme në gjysmën e dytë të këtij viti,” i tha Sunak parlamentit.

Konservatorët e Sunak janë shumë prapa laburistëve në sondazhet e opinionit dhe pavarësisht se përshëndesin një rënie të inflacionit dhe një rritje të shpenzimeve të mbrojtjes, ata nuk kanë arritur të bëjnë një goditje në epërsinë e partisë opozitare. Ligjvënësit konservatorë thanë se Sunak duket se ka vendosur të thërrasë zgjedhjet pasi ka kuptuar se përfitimet ekonomike mund të mos zgjasin dhe se mund të jetë e vështirë të largohen fluturimet e azilkërkuesve të paligjshëm në Ruandë.

Laburistët kanë mbajtur një epërsi ndaj konservatorëve me rreth 20 pikë në sondazhet e opinionit që nga fundi i vitit 2021 – përpara se Sunak të merrte detyrën në tetor të atij viti.

Partia tha të mërkurën se ishte mëse e gatshme për zgjedhje.

Klan News